Connect with us

Fake Harvard

Министерството на Асен алармира за нов бум

Published

on

През май промишленото производство спадна с 8,2 на сто, като най-голям отрицателен принос имаха производството на енергийни продукти и добивната промишленост. Растеж има при производството на метални изделия, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета и на друга транспортна техника. Спадът на оборота в промишлеността достигна 26,1 на сто, като с по-голям отрицателен принос бе намалението на оборота на вътрешния пазар. Това пише в редовния месечен обзор на българската икономика на Министерството на финансите. Данните в обзора са към 17 юли, съобщават от министерството на финансите на Асен Василев.

Индексът на строителната продукция се повиши с 2,9 на сто поради нарастване на сградното строителство. Оборотът в търговията на дребно отчете ръст от 1,8 на сто.

През юни показателите от бизнес наблюденията останаха на нивото си от май. По-неблагоприятни бяха очакванията за производството в промишлеността и за продажбите в търговията на дребно през следващите три месеца. В същото време очакванията за търсенето на услуги бяха оптимистични. Оценките на потребителите за финансовото им състояние се влошиха, но очакванията им за общата икономическа ситуация в страната бяха по-положителни.

Броят на регистрираните безработни към края на юни достигна 142 510 души, като бе с 2,7 на сто повече спрямо края на същия месец на 2022 г. През първата половина на 2023 г. се прояви характерната сезонна динамика на показателя, наблюдавана през предишни години. Броят на обявените свободни работни места в бюрата по труда се запази по-нисък в сравнение с нивата, наблюдавани през предходни години, отчитат експертите на финансовото министерство.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени