Connect with us

Fake Harvard

Дедо Еконтий пробутва юристката си, осъдена за катастрофа, за кмет на Русе

Published

on

По-малко от 3 месеца преди провеждането на местните избори, областните структури на коалиционните партньори „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ в Русе са се хванали гуша за гуша заради предстоящата номинация за кмет на дунавския град, пише „Уикенд“.

Активисти от двете партии разказват под сурдинка, че задкулисната война кой да бъде кандидат кмет на Русе от листата на „ПП – ДБ“ се води между босът на спедиторската фирма „Еконт“ Николай Събев – Дедо Еконтий и заместник-министъра на транспорта Димитър Недялков.

Босът на спедиторската фирма „Еконт“ Николай Събев – Дедо Еконтий

Макар само преди няколко месеца милионерът Събев да се отрече от „Продължаваме промяната“ и от фейсбук профила си да поиска публично извинение, че е подвел хората да гласуват за партията на Кирил Петков и Асен Василев, в Русе вече е известно, че баровецът ще финансира кампанията на „ПП- ДБ“ за предстоящите местни избори.

„Николай Събев е поел ангажимент да осигури 5 млн. лв. за предизборната кампания в Русе,

но само при условие, че за кмет бъде издигната Рена Стефанова, която е дългогодишен юрист на фирмата му „Еконт“ и е сред хората от най-близкото му обкръжение“, бият аларма от русенската структура на „Демократична България“.

Рена Стефанова

Прът в колелото на Дедо Еконтий обаче може да постави съпредседателят на „ПП“ Асен Василев, който имал огромни резерви както към доскорошния спонсор на „Промяната“, така и към неговата фаворитка за кмет. Все пак Събев разчита на подкрепата на Кирил Петков и баща му Петко, с когото са приятели от дълги години.

Юристката на „Еконт“ Рена Стефанова беше депутат в 47-ото и 48-ото Народно събрание, но не намери място в настоящия парламент, след като беше изместена с преференциален вот от четвъртия в листата Иван Белчев. Младият депутат е и сред най-ревностните врагове за издигането на юристката за кмет на Русе, тъй като тя има осъдителна

присъда за причинена катастрофа в София,

пък макар и условна. През декември 2021 г. като действащ депутат от 47-ото Народно събрание Стефанова блъсна жена с колата си на столичното кръстовище на ул. „Одрин” с бул. „Тодор Александров”. Жената паднала на земята и си счупила 12-и гръден прешлен, което според Наказателния кодекс е средна телесна повреда.

В акта на съда е описано, че Рена Стефанова е нарушила два от членовете на Закона за движение по пътищата – не е била внимателна и предпазлива към пешеходците и е била длъжна да ги пусне да минат. Юристката на Николай Събев обаче се размина само с условна присъда от 3 месеца, след като призна вина и сключи споразумение с прокуратурата.

И до днес остават недоказани обвиненията, че Стефанова е шофирала автомобила си след употребата на алкохол, но е била измъкната от тогавашния МВР шеф Бойко Рашков след телефонно обаждане от Дедо Еконтий.

Вътрешнопартийната съпротива в „Продължаваме промяната“ срещу кандидатурата на Рена Стефанова за кмет се оглавява от красивата председателка на местната структура на партията д-р Петя Кашукеева. Чаровното миньонче – специализант по съдова хирургия в университетска болница „Канев“ в Русе, също

напира да бъде издигната за градоначалник

на Русе на предстоящите местни избори.

Доктор Петя се ползва с протекциите на заместник-министъра на транспорта Димитър Недялков, с когото, според слуховете в Русе, поддържа бурна любовна връзка. За Петя Кашукеева активно лобира и министъра на транспорта Георги Гвоздейков, който обещал лично да осигури финансиране за кампанията й от София.

Важен детайл е, че Гвоздейков и заместникът му Димитър Недялков имат личен бизнес конфликт с милионера Николай Събев, който опитвал безуспешно да прокарва интересите си в транспортното министерство, прескачайки и двамата.

Като компромисен вариант и за двете силни лобита на „Продъжаваме промяната“ в Русе се сочи областния координатор на партията Людмил Христов, който от години не крие близостта си и с Николай Събев, и с настоящия зам.-министър на транспорта Димитър Недялков. „Шансовете на Людмил Христов да бъде издигнат за кандидат кмет на Русе от листата на „ПП – ДБ“ не са за подценяване, тъй като той

може да работи добре с всички лагери“,

отчитат местните активисти. 43-годишният Людмил Христов по бащина линия е внук на Ламби Кънев, брат на известния строителен магнат и филантроп Игнат Кънев. През 2022 г. Людмил Христов беше заместник областен управител на Русе за няколко месеца, назначен от квотата на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Заради политическото му номадство и данни за нерегламентирани контакти със сенчести бизнесмени, в Русе допускат че в крайна сметка родстеникът на Игнат Кънев няма да бъде издигнат за кандидат кмет.

И докато в областната структура на „Продължаваме промяната“ в Русе се води война на лобита, то коалиционните им партньори от „Демократична България“ се двоумят дали да не издигнат кандидатурата на депутата Иван Белчев за кмет на Русе.

Самият Иван Белчев вече публично обяви намерението си да се кандидатира за кмет на Русе, за да изпревари конкурентите си Рена Стефанова и Петя Кашукеева. Белчев обаче се ползва с резервите на част от депутатите от „ДБ“ заради постъпили сигнали от МВР, че участва в схема за изготвяне на фалшиви ARD сертификати, с които десетки цистерни от Турция, Полша и Украйна са изнасяли от България тонове дизелово гориво през „Дунав мост“.

Срещу кандидатурата на Иван Белчев за кмет на Русе се обявяват и от „Продължаваме промяната“. Според мълвата, която обикаля София, Белчев е изпаднал в немилост заради постъпил донос срещу него от русенски депутати от „ПП“, касаещи личния му живот. Разправят, че Белчев приютявал съмнително често в депутатското си жилище в столицата

млад балетист от Софийската опера,

като двамата дори били заснети гушнати.

„Иван Белчев доскоро беше подкрепян от бившия министър на правосъдието Надежда Йорданова, но изгуби протекциите си в София и то не заради историята с балетиста, а заради данни, че е участвал в схема по издаване на неистински сертификати, с които 40-годишни тирове и цистерни пренасят горива през „Дунав мост“.

Факт е обаче, че аферата с балетиста би съсипала предизборната кампания на Белчев за кмет и заради това той ще се размине с номинация“, пророкуват политически активисти на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Русе.

Най-четени