Connect with us

Нюзрум

ИЗНЕНАДА: Правителството даде пари за метрото до Слатина

Published

on

Строителството на метрото до „Слатина“ ще започне през тази година. Правителството пренасочи средства към него от нереализирани проекти от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. С парите ще се купят и нови метровлакове.

Освен метрото по програмата ще се финансира и обходния път на Бургас и два проекта във водния сектор.

Разширението на третата линия е през кварталите “Гео Милев” и “Слатина” до “Цариградско шосе” и Окръжна болница. То е с дължина 6 км и ще има 6 метростанции. Участъкът ще осигури връзка през центъра на “Младост 1” и “Цариградско шосе” със западните квартали “Овча купел” 1 и 2 и “Горна баня”, както и с другите две метролинии. Чрез тях жителите на източните квартали ще имат бърза връзка с Централна жп гара, летището и центъра. Очаква се участъкът през “Слатина” трябва да е готов през втората половина на 2026 г.

Източно от кръстовището на бул. “Ситняково” и ул. “Гео Милев”, ще е първата метростанция – “Ситняково”. Втората – “Гео Милев”, ще е западно от кръстовището на улиците “Гео Милев” и “Н. Коперник”. Третата – “Слатина”, ще е под платното на ул. “Гео Милев”, западно от р. Слатинска. Станция “Шипченски проход” ще е напречно на едноименния булевард, западно от кръстовището с бул. “Асен Йорданов”. Под източното платно на бул. “Асен Йорданов”, между зала “Арена Армеец” и “София Тех Парк” ще е станция “Асен Йорданов”. Последната – “Цариградско шосе”, ще е под южния локал на булеварда, източно от кръстовището с ул. “Димитър Моллов”.

Преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че Столична община имам пълна готовност да започне строителството на метро през „Слатина“. И очаква решения на съда по внесени от няколко граждани жалби.

Строителството на първото разширение на третата линия започна през март миналата година с изграждането на 3 нови станции под бул. “Владимир Вазов” и тунелите между тях.

„Ще бъде финансиран и проектът за изграждане на обходния път на Бургас от АМ „Тракия“ към летището край града. Предвижда се също да бъде извършено драгиране на територията на пристанище Бургас, както и рехабилитация на инфраструктурата на Фериботен комплекс – Варна“, пише в съобщението на пресцентъра на Министерския съвет.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени