Connect with us

Гербери

Сачева изригна: Спрете спекулациите! Никой няма да отнема деца

Published

on

Никой няма да отнема деца и е крайно време да се спре с тази спекулация. Промените в Семейния кодекс целят да се облекчи процедурата, която сега е бавна, тромава и изяло на на хартия. В момента социалните служители трябва да преглеждат 1000 папки с хиляди страници, за да преценят кой осиновител е най-подходящ, а това едва ли се случва. Кандидат-осиновителите чакат по година и половина без да знаят одобрена ли е молбата им и отговарят ли на условията. Това каза пред депутатите от социална комисия бившата социална министърка Деница Сачева и един от вносителите на промените в Семейния кодек .

Те минаха на първо четене  с гласовете на ГЕРБ-СДС и  ПП-ДБ, а БСП, ИТН и „Възраждане се въздържаха“

Тя цели да се улесни разкриването на тайната на осиновяването у нас и да отпуши осиновяванията, намалели наполовина през последните години. Новите текстове предвиждат осиновените деца да могат да поискат от съда да узнаят произхода си и без да са налице „важни обстоятелства“. При положително решение на съда, държавните органи и органите на местното самоуправление ще са длъжни да предоставят информацията. За първи път се въвежда и пределна възраст за осиновителя, като тя не може да е по-голяма от 50 г. и по-малка от 15 г.

Предлага се да се създаде и нова национална електронна система за осиновяване към социалното министерство и нова електронна платформа за кандидат-осиновители.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени