Connect with us

Гербери

Мария Габриел разкри позицията ни за Украйна: Продължава ли подкрепата

Published

on

Пълната подкрепа за Украйна трябва да продължи. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на представянето на приоритетите на председателството на Испания на Съвета на ЕС днес в София от посланика на Испания у нас Алехандро Поланко Мата, предава БТА.

Габриел подчерта, че по време на шведското председателство на Съвета на ЕС имаше напредък по редица важни теми, като основна тема остава Украйна. Наистина е много специален момент, в който поемате председателството, много документи следва да се приключат, посочи тя.

Поздравяваме избора на испанското председателство за мото – „Европа, по-близо“, защото това е много уместно, защото Европа трябва да стигне по-близо до своите граждани и мнението на хората. Точно възможностите ни да сме гъвкави, да се справяме с кризи, да решаваме ежедневни въпроси и да правим политики, които подпомагат проблемите на хората, както и подкрепата за Украйна, даде за пример тя.

Посещението на Санчес в Киев в началото на президентството е много силен сигнал, който беше отправен към целия свят, добави Габриел. Българското правителство е категорично за подкрепата на Украйна и можете да продължите да разчитате на нашата подкрепа. Руската агресия в Украйна има неблагоприятен ефект върху сигурността на Европа и трябва да укрепваме катацитета на ЕС, както и за нашата собствена сигурност, коментира Габриел По думите на вицепремиера трябва и да допринасяме за превенция и за решаването на конфликта.

Напълно подкрепяме европейското бъдеще на Западните Балкани, каза още Габриел. Според нея подкрепата е сигнал за ангажираността на Европа, както и за резултатите, от които могат да благоденстват гражданите.

Присъединяването към Шенген през 2023 г. остава основна цел на България, посочи Габриел и благодари на подкрепата на Испания за страната ни.

България приветства насърчаването на социалната и икономическата справедливост, добави тя.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени