Connect with us

Парламент

Интригата се залита! Енергийният министър се появи и отвърна на удара за „некадърните закони“

Published

on

Между енергийният министър Росен Христов и депутати в пленарна зала избухна скандал кой си заслужава заплата, и кой какво върши за нея.

Повод за тези разиграни реплики е искането на народните представители, министъра да се яви в залата, докато те обсъждат и гласуват на първо четене Закона за енергия от възобновяеми източници, за да може и той да обясни, какво всъщност представлява самият закон.

Припомняме, че от ведомството обаче обявиха, че Христов е в командировка и не може да дойде. Това принуди депутатите да гласуват и да го задължат той да се яви незабавно. След кратка 20-минутна почивка, министърът беше вече в парламента. 

„Трябваше да започнете с извинение към всички нас, че по-рано днес излъгахте, че сте в командировка. Стана ясно, че лъжете. Явихте се и стана по-лошо. Като ви нямаше май беше по-добре. Вместо да си обясните законопроекта, вие разказвате съвсем различни неща и накрая казвате депутатите, че са отговорни. Това е ваша работа, вие получавате заплата затова, върнете я тогава и ние ще свършим вашата работа“, призова зам.-председателят на БСП Георги Свиленски.

„Относно качеството на закона, не знам как се определя, особено от хора които не са се занимавали с енергетика никога през живота си“, отговори му енергийният министър. 

„Крайно време е и вие да започнете да работите. За повече от месец работа, няма правителство и, няма приети закони, ако някой трябва да си връща заплатите със сигурност не е министърът“, категорично заяви той.

„Некадърни закони ние не предлагаме. Законът максимално отразява всички коментари и становища получени до този момент. Той влияе върху много сектори и е много трудно да удовлетвори всички страни. Продължаваме да работим и по този начин изпълняваме длъжностите на министерството“, допълни енергийният министър. 

Преди спорът за това, кой си заслужава заплатата и кой не, Христов даде обяснение какво по същество представлява закона.

„Служебното правителство наследихме разработката на този закон и продължихме процеса по финализирането му, който включва обсъждане с всички заинтересовани лица, експерти и от ЕК, и от министерството на енергетиката.
След което, закона беше качен за обществено обсъждане и получихме над 100 страници коментари, като направихме усилия да ги отразим в проектозакона“, обясни Христов. 

Той обяви, че след това е бил внесен в комисията по енергетика, като там са били получени още 9 становища от заинтересовани лица, две енергоразпределителни дружества, зелени организации и т.н.

„Целта на закона е ускоряване на внедраването на ВЕИ-та. Насърчаваме, процеса да бъде по-лесен и по-икономически изгоден и сектора да се развие“, каза Христов. 

И тук ролята на законодателният орган, а именно Народното събрание, е да доразвие и приеме този закон.

„Призовавам за отговорно поведение, законът е важен  за страната. Чрез него освен, че насърчаваме внедряването на ВЕИ-та, така и за ще усвоим средствата по плана за възстановяване“, смята Христов. 

Той каза, че вместо политически коментари и безсмислени дебати, трябва да се върви по стандартният процес за приемане и доработване на закона, като НС има право да направи всякакви промени между първо и второ четене.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени