Connect with us

Нюзрум

Гешев каца в София днес! Носи ли оставката в джоба си?

Published

on

Главният прокурор Иван Гешев каца днес София. В момента той е в самолета на връщане от посещение в САЩ, научи Епицентър. бг.

Най-разумният изход е да си подаде оставката, е всеобщото мнение в прокуратурата и сред политическите сили.

Ако той не стори това, ще бъде отворена процедурата във ВСС за остраняването му след писмото на шестимата кадровици от ВСС, чийто мотив е – тежко нарушение на служебните задължения от страна на главния прокурор. Това означава да бъдат изправени в изслушване един срещу друг Гешев и противниците му, начело със Сарафов.

Това ще отприщи братоубийствена война в системата, която ще срине прокуратурата като институция на държавността, убедени са експерти. От скандала след взрива на 1 май независимостта на съдебната власт е силно разклатена и това е видимо и с просто око.

По информация на Епицентър. бг Гешев се е разделил с внушителното мнозинство зад гърба си и вече са събрани необходимите 17 гласа за отстраняването му.

Кацайки в София на Гешев ще му бъде връчено писмото на членовете на Прокурорската колегия във ВСС с искане за отстраняването му. Той ще има една седмица, за да подготви защитата си. И да се яви на изслушване във ВСС.

Но има възможност и да не се стига до там.

Най-чистият вариант е главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка, а не да се стига до грозни процедури дали е уронил престижа на съдебната власт, заяви днес председателят на „Движение 21“ Татяна Дончева. Според нея зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е същата история ката нагласа и поведение като Гешев.

Обвиненията, че Гешев е допуснал израелския експерт, който присъствал на мястото на взрива, няма да издържат, каза Дончева. „Той ще каже, че не е наблюдаващ прокурор и никъде никого не е допускал“, смята тя.

При изслушването ще се стигне до разпит на наблюдаващите прокурори, което ще отприщи вълна от негативни реакции сред прокурите срещу Обвинител номер 1.

Главният прокурор Иван Гешев трябва да се оттегли от длъжността си, за да не се създава съмнение в обективността на разследването на инцидента с колата му на 1 май, това препоръча преподавателят по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Наталия Киселова.

Иперативно Иван Гешев трябва да се оттегли от позицията, която заема, до приключване на разследването. Това разследване ще продължи много дълго. Ако аз бях на негово място, щях да се оттегля изобщо“, е категоричното мнение на бившия съветник в ДАНС и бивша барета и експерт по национална сигурност Алексей Петров.

„Това оттегляне ми се струва, че би отпушило държавата в изключително много направления, дори стратегически. В тази ситуация държавата е длъжна да му помогне – да му намери друга подходяща работа“, препоръча още Петров.

В последната година напрежението в прокуратурата е било на високи нива, заради предприетите от Гешев несвойствени ходове – като ходене в ромките махали и политическата агитация, която правел при срещите си с ученици из страната. Негови колеги са му давали да разбере, че това не е работа на един главен прокурор, но той не приемал критиките.

Дори краят на Гешев като главен прокурор да е близо, никой не бива да се заблуждава, че неговото отстраняване е съдебна реформа. Нейният успешен завършек е по-необходим от всякога, за да се гарантира, че никоя политическа сила няма силата да слага и маха главни прокурори.

„Гешев е неправилно назначение на един човек, готвен за милиционер, на пост, изискващ магистратски качества. А той като юрист е посредствен, под средното ниво. Изборът му беше грешен, е мнението на Дончева.

Към момента никой не знае какви са намеренията на Гешев. Според източници на Епицентър.бг единственият верен ход на главния прокурор е да си подсигури нормалното оттегляне с необходимата охрана и скандалът да бъде затворен колкото се може по-бързо, за да има по-малко щети върху държавата.

Служебният министър на правосъдието няма да предприеме действия за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор, заяви в Пловдив министър Крум Зарков. По думите му, причината за това е, че вече има отворена процедура пред Висшия съдебен съвет. Тя е инициирана с подписите на шестима от членовете на прокурорската колегия.

„Както и да завърши тази процедура е също така важно да не се забравя, че проблемът с институцията главен прокурор е системен и решението му трябва да е системно, т.е. законово. Затова аз очаквам с нетърпение първото заседание по същество на правната комисия на парламента, където да се разгледа закона за отговорност и отчетност на главния прокурор“, обясни Крум Зарков, служебен министър на правосъдието.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени