Connect with us

Нюзрум

Иде ли война в държавата? Разкриха какво прави Гешев в САЩ! Не само няма да хвърля оставка, но…

Published

on

Главният прокурор Иван Гешев, който е от няколко дни е на посещение в Америка, без да е посочил причината за визитатата си там, всъщност е заминал, за да спаси поста си, твърди Lupa.bg.

Гешев провежда срещи с американски конгресмени и съдии с надеждата, че ще получи закрила от определени кръгове в Републиканската партия на Америка, за да не бъде отстранен като главен прокурор на България. Надали обаче това ще му помогне, смятат политически наблюдатели. Вероятно Гешев ще се опита да се изкара жертва на задкулисието. Той категорично е отказал да подаде оставката си и е декларирал, че възнамерява да довърши мандата си.

След като в началото на седмицата зам.-главния прокурор Борислав Сарафов излезе с остро писмо срещу него, последва дистанциране и на други прокурори, а тази сутрин членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поискаха предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор заради уронване на престижа на съдебната власт.

Вчера номинираната за министър-председател Мария Габриел обяви, че първата й задача, ако бъде назначена, ще е да поиска отстраняването на Гешев, а позицията й бе подкрепена и от ГЕРБ, и от ДПС. „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ също от години настояват за освобождаването на главния прокурор. Същото иска и служебния министър на правосъдието Крум Зарков.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени