Connect with us

Нюзрум

Станишев заговори за възможно правителство, но не и с БСП: Левицата е в тежка криза

Published

on

Възможно е съставянето на правителство, стига да има чувство за отговорност и лидерство. Политиците се страхуват да не изпуснат твърдия си електорат и се чувстват като заложници на това, което са говорили по време на кампаниите. България има нужда от стабилно мнозинство, от работещ парламент, ситуацията е кризисна. Последните две години политиците се оказват безплодни да намерят решения и да решат проблемите на страната. Трябва да позаровят политическото си его„. 

Това каза пред БНР евродепутатът Сергей Станишев, бивш президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), бивш лидер на БСП и бивш премиер. 

И допълни, че лидерството в политиката е да вземаш решения, да носиш отговорност и да можеш да обясниш на избирателите си какво и защо правиш. 

„В последните седмици ставаме свидетели на театрални действия, които да покажат всяка от политическите сили като конструктивна с оглед на предстоящи избори – местни или предсрочни, за да не пада вина върху тях“.

В предаването „12+3“ Станишев посочи, че е крайно несериозно нежеланието някой да поеме отговорност

„ГЕРБ имат 9% подкрепа от хората с право на глас, а другите – още по-малко. Затова трябва да бъдат по-смирени пред държавата и да търсят решения. Няма решения, в които нищо да не загубиш. Трябва да се направи избор„. 

Според него левицата е в тежка криза

В края на седмицата Сергей Станишев е организатор на форум за прогресивни леви решения, в който ще участват евродепутати социалисти, синдикати, представители на НПО

„Искаме да върнем разговора към политиките. В България има деградация на политическото говорене, говори се с шаблони и лозунги, които по-скоро са параван. Искаме да покажем, че във всяка политика е възможен и необходим ляв прогресивен и модерен прочит и подход. Българската левица има интелектуалния капацитет да произвежда политики“. 

На 8 май 1945 година е подписан актът за безусловна капитулация на германия, с което се слага край на Втората световна война. Като историк той коментира, че най-голямата трагедия в историята на 20 век е Втората световна война и последствията от нея, а тази трагедия предизвиква идеята за европейски съюз, за да може различните интереси да се решават чрез цивилизован диалог и да се търси общото на базата на ценности

„За да не се превръща Европа отново в извор на война. Поуките са важни, но е притеснително, че Европа отново става терен на война. Това показва, че уроците са позабравени. Няма невинни в това, че загиват десетки хиляди души и от двете страни. Военен победител от тази война няма да има. Политиците трябва да намерят мъдрост да се отдалечат от военната реторика. Не се търсят възможности за помиряване, вижда се само ескалация на военните действия. Това касае целия свят, защото се променя цялостната геополитическа среда“. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени