Connect with us

Нюзрум

Ексклузивно! БСП държи златното ключе за кабинет

Published

on

БСП държи златното ключе към властта, коментираха пред “Труд news” политолози и изборни експерти. Според тях ролята на БСП в 49-ото Народно събрание е решаваща за съставянето на редовно правителство. Те мотивираха твърдението си с това, че ПП изпревариха коалиционните си партньори от ДБ и побързаха да обявят, че няма да участват или да подкрепят правителство с ГЕРБ. Неофициалната позиция на ДБ вече гласи, че в името на кметските избори също няма да работят с ГЕРБ-СДС. Изчисленията показват, че и без тях може да се излъчи управленско мнозинство с депутатите на ГЕРБ-СДС (69), ДПС (36), ИТН(11) и БСП (23).

Експертите смятат, че с ДПС и ИТН няма да има проблем, тъй като и двете партии са проевропейски и проатлантически. БСП обаче има по-различни виждания и там преговорите ще са трудни, но без гласовете на социалистите няма как да се сформира мнозинство. Четирите формации общо имат 139 народни представители.

Политолози са категорични, че в създадената ситуация не е удачно да се правят опити с правителство на малцинството, както и с крехко мнозинство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече направи стратегически ход и заяви, че лично ще преговаря с всички партии, защото е важно страната ни да има редовно правителство. По време на предизборната кампания Борисов припомни, че неговата партия е против коалиция с БСП. Но при новите условия след изборите лидерът на ГЕРБ обяви, че ще покани на преговори всички парламентарни формации. Корнелия Нинова съобщи, че ще се допита до структурите на партията за евентуално участие на БСП във властта. Активисти на Столетницата коментираха пред “Труд news”, че решенията се вземат в централата, а вътрешният референдум ще е по-скоро формален, ако въобще се състои. Допитването ще е само между членове на БСП, но от “Позитано” 20 потвърдиха неофициално пред “Труд news”, че първо списъците ще бъдат прочистени от партийци, които са работили за “Левицата!” или за други партии на вота от 2 април. Това било наложително, за да няма изкривяване на общопартийното гласуване. Пред “Труд news” политолози бяха категорични, че при сегашната ситуация, ако не мине кабинет с мандата на първата политическа сила, то няма как да се случи с втория или третия мандат. Експерти обърнаха внимание и на факта, че в 48-ото Народно събрание точно от БСП дойде развръзката на парламентарната криза с блокиралия избор на председател на парламента.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени