Connect with us

Нюзрум

Керемедчиев предрече голям скандал! До дни страната ще се тресе

Published

on

Бившият заместник външен министър Милен Керемедчиев прогнозира пред БНР нов сблъсък между президент и парламент още в първите дни на новото 49-о Народно събрание. 

„След създаването на парламента може би един от първите законопроекти ще бъде за увеличаване на военната помощ на България към Украйна. Видя се, че след изборите 2/3 от партиите, които влизат в парламента, всъщност подкрепят такава политика.

Хитрината ще бъде кой пръв ще внесе този законопроект и по този начин да се опита да създаде евроатлантическо мнозинство. Този законопроект ще вкара парламента още от първия ден в курс на сблъсък с президента Радев и служебния кабинет, който прави всичко възможно да не изпраща оръжие.

Конфронтацията между парламент и президент ще бъде още в първите решения и гласувания, които ще имат народните представители. Със сигурност това ще бъде много сериозен сблъсък. Другият сблъсък ще бъде за бюджета, който ще бъде внесен от служебния кабинет“, обясни той. 

Финландия стана 31-вият член на НАТО. След Втората световна война Финландия е една от страните в Западна Европа, които имат най-близки отношения с тогавашния Съветски съюз, а голяма част от икономиката ѝ е настроена за търговия с Русия, припомни Керемедчиев. И добави мнението си:

„За да се обърне една страна, която принципно е добронамерена, неутрална и настроена позитивно към Русия от десетилетия, към това да поиска по най-бързия начин да бъде приета в Алианса, показва, че Финладия се опасява за своята национална сигурност. 

С приемането на Финландия границата между НАТО и Русия се увеличи с още 1340 км. За момента Финландия не разполага допълнителни части на НАТО, но при искане това може да се случи.

Това показва не толкова, че има допълнителна заплаха за разширяване на конфликта, а по скоро Финландия вижда в НАТО единствения начин тя да спре евентуални провокации от Русия„. 

При Беларус ситуацията е по-скоро възпираща, отколкото агресивна, смята бившият заместник външен министър. 

„Разполагането на ядрени оръжия в една страна показва не толкова нейната готовност да напада, а по-скоро възможността тази държава да не бъде нападната. С разполагането на тактическо ядрено оръжие в Беларус те укрепват позициите на Лукашенко, който беше подложен на масирани протести след избирането си, и второ – показват на своите опоненти на Запад, че всякаква военна интеракция с Беларус ще бъде обект и на ядрена заплаха“. 

Посещения в Китай на председателя на ЕК и френския президент

„Испания ще поеме председателството на Европейския съвет, а президентът Макрон отчаяно се стреми да запази своята лидерска позиция и тази на Франция във външната политика на ЕС въпреки тежките политически проблеми, които той има в своята страна и нестихващите стачки.

Посещенията са с цел – това, че ЕС има много по-умерена и мека политика спрямо Китай, отколкото САЩ“, коментира Милен Керемедчиев. Икономиката ще бъде в центъра на разговорите, но ще бъде разгледано и предложението на Си Дзинпин за конфликта между Русия и Украйна, убеден е той:

„То за момента не се приема от САЩ и Украйна, но се разглежда от европейските лидери. Китай иска да покаже, че е световен лидер в сферата на посредничеството за спиране на военни конфликти“. 

Шоуто в САЩ винаги е водещо, подчерта Керемедчиев и добави: 

Тръмп нито е арестуван, нито ще бъде задържан, нито ще видим негови снимки с табелка като престъпник. В момента има повдигнати обвинения срещу него. Той пледира невинен“. 

Бившият заместник външен министър посочи резултатите от допитване до американските граждани. 60% смятат, че той трябва да бъде разследван за такива злоупотреби, но 75% от същите допитани смятат, че този процес е политически. 

Това не е федерално обвинение, а само на щата Ню Йорк, подчерта той и отбеляза, че това е „един от най-анти-Тръмп щатите“. 

Според него този случай вече играе много добър положителен кризисен пиар за Тръмп

„След повдигането на обвиненията неговият рейтинг се вдигна неимоверно високо – той вече е 54%, а събраните суми за президентската кампания скочиха със 7 млн. долара“.

Такова разделение в американското общество не е имало от много години, изказа мнението си Милен Керемедчиев. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени