Connect with us

Нюзрум

Бивш зам.-министър скочи заради Македония: ЕС трябва да научат всичко!

Published

on

Няма да се стигне сега до гласуване на конституционните промени в Северна Македония, смята Милен Керемедчиев – бивш заместник външен министър. 

„ВМРО-ДПМН иска да се мине първо през избори и новият парламент в Северна Македония да вземе или да не вземе такова решение“, обясни той по БНР.

По думите му РСМ е в задънена улица:

„Решение не може да има, защото ВМРО-ДПМН не могат да вземат 2/3 мнозинство при следващи парламентарни избори, съответно да могат да променят изцяло външната политика на страната. Всичко в момента е в ръцете на нашите западни съседи. Оттук нататък те трябва да вземат решение. България трябва много спокойно да наблюдава ситуацията в Северна Македония. Всички актове на насилие, агресия, език на омразата трябва моментално да бъдат докладвани в ЕК. Ние трябва да сме спокойни и сдържани на провокации, от друга страна – те да бъдат моментално докладвани на ЕК, защото оттук нататък натискът трябва да продължава да е върху Северна Македония и да стои там“. 

По думите му в момента няма натиск от България към Северна Македония. Оттук нататък разговорите им са с ЕК, подчерта той и обясни:

„На България вече не се гледа като на държава, която спира Северна Македония към стартиране на преговори за членство, а по скоро самата държава се „прострелва в крака“. България не е негативният герой в тази балканска драма. Ние показахме, че сме готови и на отстъпки, от друга страна има червени линии, които ние няма да преминем. Но се оказа, че тези червени линии всъщност по скоро са европейски принципи и РСМ трябва да отговаря на тях, а не на някакви балкански прищевки“. 

Според него в същото време Албания тихо и уверено тръгва към членство в ЕС. По думите му това е още един опит за натиск върху правителството на РСМ. Той смята за реалистично разделянето на Албания и РСМ в този процес.

„Срещата за Западните Балкани е изключително важна, защото всяка една от тези страни е изключително уязвима от руските хибридни атаки и присъствието на руски служби в тях. Срещата беше важна не само да се изрази подкрепа на Украйна, но чрез подкрепата за Украйна да се излезе с декларация за това, че Русия не трябва да се намесва във вътрешните работи не само на Украйна и Молдова, но на всяка една страна, която присъстваше на тази среща. Сигналът беше силен и единен, което се случва рядко, когато има среща на 10 лидери на страни от Балканите“, коментира още Милен Керемедчиев.

Той е скептичен към срещата „на върха“ на БРИКС:

„Създават се големи очаквания за тази среща. Аз по-скоро съм настроен скептично, защото има сериозни разногласия между страните-членки по какъв начин БРИКС трябва да продължи да се развива като организация. Основният сблъсък е между Индия и Китай. Не очаквам огромен пробив в тези решения, защото те са много тежки. Много вероятно е да има приемане на нови членове, но те ще бъдат ограничени към Саудутска Арабия, ОАЕ – държави, които по скоро са неутрални като външна политика, но са силни икономически“.

Държавите се обединяват за мирното разрешаване на конфликта в Украйна и това ще бъде основната теза, коментира бившият заместник външен министър. 

Най-четени