Connect with us

Нюзрум

Извънредна среща! Денков вика Урсула за коридора Солун-Варна-Констанца

Published

on

Транспортният коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова ще бъде основна тема на среща организирана от българското правителство в началото на октомври месец. Срещата ще се състои в „Евксиноград“, като са поканени Гърция, Румъния, а и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Молдова Мая Санду.

Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави.

Бъдещият коридор ще функционира още по-ефективно, когато всички страни по трасето станат членки на Шенгенското пространство и границите между тях отпаднат, предпоставят от правителството Денков/Габриел.

Срещата беше договорена по време на еднодневното посещение на акад. Денков в Атина вчера.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен са потвърдили интереса на ЕС към разширяване на съюза както към Западните Балкани, така и към Молдова и Украйна.

Европейският съюз (ЕС), Гърция, държавите от Западните Балкани, България, Румъния и Молдова подкрепят постигането на устойчив мир в Украйна на базата на мирния план на украинския президент Володимир Зеленски. Те заявиха това снощи на вечеря в Атина, чийто домакин беше гръцкият премиер Мицотакис, а в срещата се включи и лично украинският президент.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени