Connect with us

Парламент

Гръм във вестника на един от най-богатите българи: След изборите ще управляват ГЕРБ и ДПС, ПП-ДеБъ са наказани

Published

on

„Най-логично е след изборите „Продължаваме промяната – Демократична България“, за които прогнозите са, че ще загубят най-много гласове, е да станат опозиция“, каза политологът Теодора Йовчева в интервю за вестника на Газовия барон Сашо Дончев – „Сега“.

Тя смята, че като опозиция могат да съхранят потенциала си, който да бъде разгърнат в подходящия момент, защото 200 000 избиратели, както се прогнозира, че ще изгубят сега, няма да изчезнат.

„ГЕРБ и в този парламент нямаха нужда от ПП-ДБ. Ако си припомним първоначалния импулс преди година за формиране на правителство, той не бе с ПП-ДБ. Говореше се за експертно правителство, подкрепено от различни партии“, заяви Йовчева. И допълни, че сега евентуално ГЕРБ-СДС биха се съюзили с по-малък партньор, освен с ДПС, но е малко вероятно това да са ПП-ДБ.

Една от изненадите за евровота несъмнено е липсата на Мария Габриел и това, че бившият председател на парламента Росен Желязков оглави списъка с кандидати за Брюксел.

Според Йовчева в момента Желязков е популярно и сравнително одобрявано лице и може да послужи за преливане на избиратели – тези, които биха гласували за ГЕРБ, да повторят вота и за европейската листа. Отсъствието на Мария Габриел, по думите на Йовчева, вероятно се дължи на факта, че се мисли за евентуално нейно по-различно бъдеще.

Несъмнено Елена Йончева, която от евродепутат от редиците на БСП, се прехвърли в листите на ДПС, също разбуни духовете. В сферата на спекулациите обаче остава въпросът защо е взела това решение. “Без да знам вътрешната динамика на тези преговори бих предположила, че госпожа Йончева е трябвало да направи рационална калкулация за много по-лошо място в листите на БСП и място, което е на кантар в ДПС, защото ако водачът на листата на Движението избере да не отиде като евродепутат, а да влезе в националния парламент, тогава има шанс Йончева да запази мястото си като евродепутат“, заяви Теодора Йовчева.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени