Connect with us

Демос

ТВ-потресът е факт: Свалят в петък от ефир Димитър Рачков! Не само него, а и още куп други досадници…

Published

on

Край на рекламата на хазарт у нас!

Промените в Закона за хазарта, с които се въвежда забрана за рекламата на хазарт в медиите, вече са факт. Ден, след като стана ясно, че президентът Румен Радев няма да наложи вето върху текстовете, те са обнародвани в Държавен вестник.

Новите правила ще влязат в сила от петък – 17 май. Техни автори са депутатите Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС).

След три дни телевизиите, радиата, вестниците и сайтовете ще трябва да спрат всички реклами на хазарт, с изключение на излъчването на тиражите на Българския спортен тотализатор и анонсите за тях.

Рекламата на хазарт вече ще е забранена и на обществени места, включително на фасади на сгради и върху имущество – държавна и общинска собственост, с изключение на обекти, които имат издаден хазартен лиценз.

Тя ще е допустима върху „външни рекламни съоръжения“, но за не повече от 5% от общата рекламна площ на всеки собственик на билбордове. Забранено е да съдържа каквито и да е цифри, за да не се обявяват т. нар. бонуси, които да привличат играчи.

Предвижда се и сайтове, които публикуват незаконна хазартна реклама, да бъдат спирани по еврорегламента за премахване на всяко незаконно съдържание онлайн. Това ще става със заповед на Националната агенция за приходите, потвърдена от съда.

Дали се спазва новата забрана ще следи Съветът електронни медии, който ще сезира Националната агенция за приходите, а тя ще налага санкциите на нарушителите.

Въвеждат се и допълнителни ограничения на нелегалния хазарт, включително на захранването на сметки при онлайн залаганията от лица под 18 години чрез пощенски преводи и предплатени ваучери.

С измененията се предвижда, че няма да се допускат до хазартни игри:

  • лица, които получават месечна социална помощ
  • лица с психични разстройства
  • лица, поставени под запрещение.

Друга мярка срещу хазартната зависимост, която ще влезе в сила в края на седмицата, спира практиката играчите да бъдат връщани многократно в казината и залите, за да им бъдат изплатени по-големите печалби.

Законът за хазарта вече предвижда: „Организатор на хазартни игри с игрални автомати и игри в игрално казино незабавно изплаща печалба в размер до 10 000 лв. и/или дава предметната печалба на физическото лице, представило му жетони, отрязъци от фишове, талони или други удостоверителни знаци за потвърждаване на печалбата, които те материализират. Когато размерът на паричната печалба е равен или по-голям от 10 000 лв., изплащането се извършва по банков път до края на следващия работен ден.“

Освен това организаторите на онлайн залагания се задължават да предприемат мерки за ограничаване на поведение, което поставя под риск здравето и финансовото благосъстояние на потребителите.

За целта министрите на финансите и на здравеопазването ще определят минималните мерки в наредба.

Те ще включват:

  • максимален престой на интернет страници за онлайн залагания;
  • максимална загуба за определени периоди, след която потребителят се вписва временно в регистъра на хазартно зависимите
  • максимален размер на залозите за определени видове хазартни игри и определени часови диапазони.

Собствениците на казина и игрални зала в градове с под 10 000 души население пък ще имат три години, за да закрият обектите си. Ще ги запазят само тези в курортите и до границите.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени