Connect with us

Fake Harvard

Бившият пиар на Васил Божков: А сега сериозно! ППДеБъ правят най-скъпите кампании, ето схемата за връщане на черни пари

Published

on

От Фейсбук профила на бившия пиар на Васил Божков – Ивет Дорбомирова

А сега сериозно.

“Здравейте приятели, пускаме ви запис, от който ще разберете, че на изборите през 2023 не успявахме да съберем пари, за да си финансираме кампанията.”, написаха ПП тук и призоваха за “твоето малко дарение”.

Какви са фактите:

Откакто са на политическия терен заедно и поотделно ППДБ правят най-скъпите предизборни кампании. Видно от официалните данни по-долу. Често с огромна разлика в похарчените средства с втория след тях. Но вие не се притеснявайте да им дадете своето малко дарение щом твърдят, че са опрели до него, сигурно не лъжат.

За инфо:

Средствата за кампании в социални мрежи – фейсбук, вайбър, ютюб, тикток, инстаграм – са безотчетни. Те се харчат безконтролно. По закон те не се обявяват в Сметната палата. И този закон продължава да бъде държан по този начин.

Никой никога не е направил ревизия на нито една партия, за да установи откъде и как постъпва това финансиране за кампаниите. Защото тези средства може да не се отчитат пред сметната палата, но по Законите на държавата, те се отчитат по надлежния за това ред по принцип.

Темата за кеш-а е важна. Заплатата на “шефчето от Payhawk” (Пейхоук и не е Бейкролз) – стартъпа “еднорог”, в който е инвестирал и Васил Терзиев, е от значение, в контекста на това, че той може да даде тези 10 000 лв., те да бъдат отчетени като официално постъпили за кампанията пред Сметната палата и после да му бъдат върнати от кеша. Това важи за всеки един, който е бил обявен за публичен дарител на ППДБ. Хора, които с имената и парите си легитимират даренията, за да прикрият нерегламентираните такива.

От една снимка стана ясно, че на задната седалка на джипа на Пламен Бобоков са се водили разговори за културни проекти.

Накрая, но не на последно място, въпросът за кеша е въпросът за черните каси всъщност. Заради партийни черни каси на други места в Европа бяха осъдени хора като Хелмут Кол и Никола Саркози.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени