Connect with us

Гербери

Борисов скочи в Хасково на Румен Радев, разсипа кмета на София и обяви, какво следва „ако се случи тая прокоба да бъда премиер“

Published

on

„След юмрука, от една средноевропейска държава, водеща на Балканите, ние сега изглеждаме отвратително отвсякъде. Това, което сега се случва в Словакия, можеше преди три години да се случи в България!“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Хасково.

Според него тези три години е трябвало да бъдат оставени като буфер, за да видят всички, че „Промяната“ са аматьори.

„Преди 3 години България беше влязла в Еврозоната. На 1 януари щяхме да влезем заедно с хърватите. Който го уби това? Идването на Промяната“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

И пожела „да си изкараме един добър резултат и тогава по-друго ще бъде“. А в словото си, обръщайки се към Делян добрев вметна „ако се случи тая прокоба да бъда премиер…“

„След 9 юни трябва да се работи някак“, каза на няколко пъти Борисов, говорейки пред множеството.

Борисов критикува „Промяната“ в словото си пред множеството, но „удари“ и президента Румен Радев. „На президента Радев едно нещо не му харесва, ако не е служебно правителство. На него, „обединителя“, каза той.

Бойко Борисов пожела „партиите малко да се успокоят“. Но каза, че „навсякъде първата партия е водеща“. И даде пример с току-що сформираното правителство на Нидерландия.

Препълнена зала посрещна лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Хасково. Градът е поредната спирка от предизборната му обиколка. Борисов взе думата, след като водачът на листата на ГЕРБ-СДС в региона Делян Добрев го представи като „бившия и бъдещ премиер на България“.

Борисов обясни, че се опитал да сдобри Добрев с Асен Василев, но картината била „те не щат, нашият се дърпа“.

„Действително само в Хасково разреших да се води такава антикампания срещу ПП-ДБ, защото с вас имат закачка от едно време. Карах Делян да си стискат ръцете с тях, да се прегърнат, нашият се дърпа. С цялото си уважение се отнасям към медиите. Но просто всички сме хора, имаме нашите пристрастия и не бива да прекаляваме с тях. Слушаме от един два дена, че едва ли не вината ще е на премиера Фицо, че някой отишъл да го застреля. Това не е гангстерскса война, както е във Франция, която е в Шенген, в еврозоната. Ние казваме – това е недопустимо! Да стреляш по човек, който и да е той“, каза в началото на словото си Борисов.

И отново се обърна към Делян Добрев:

„И тука, Деляне, съм длъжен да обясня пред твоите колеги и приятели защо преди 11-12 месеца направихме т.нар. сглобка. Защото от омразата, която се насади в българите, нищо добро не очаква тази държава. Нищо! От една средноевропейска държава, водеща на Балканите, в момента ние изглеждаме отвратително. Отвсякъде!“

Борисов припомни, че 15 милиарда са стояли три години. „Ако това беше по наше време – майка ни жална по сутрешните блокове. Сега нищо. В същото време – всяка седмица по 500 милиона заеми. Парите стоят без лихва, наши пари, определени от Европа за ковид кризата. Другите държави ги похарчиха, забравиха а тях, тръгнаха напред. Но това не е тема. Отива човек от ГЕРБ в сутрешен блок, те му казват – ами те казаха колегите, че заради вас няма план. Ама прочетете малко, бе. Преди три години внесохме Плана за възстановяване. Имаше пълно мнозинство в правителството на Кирил Петков и Асен Василев. Защо не приеха всичко?! Това време ни трябваше, за да може българите да се убедят, българите трябваше да се опарят от това управление“, заяви Борисов.

„Добре че в Хасково имате кмет, който не се крие. Защото нашият се крие. Има само едно участие при Цветанка Ризова и по Дарик ли беше. За две седмици, три съсипа един град. Няма къде да се паркира“, отбеляза още той, визирайки решението на столичния кмет Васил Терзиев за ново движение на бул. „Патриарх Евтимий“.

После Борисов „прескочи“ на международни теми.
„Процесите си текат, но ние нямаме стратегия, нямаме политика. И затова и миграционната криза ни застигна, затова и отбранителната ни стратегия е в криза“, каза лидерът на ГЕРБ.

„Когато беше мир, Европа беше най-богатата. Всичко беше лесно. Но когато има война, командирът е важен. А светът е в такава глобална война. Виждате какво се случва в Газа. Това няма оправяне. Не че преди 2000 години не е било същото, но тази омраза, насадена там, е чудовищна. Обществото бучи във всяка една посока. Затова, Деляне, направих сглобката. За да успокоя хората, да направя поносими нещата – както преди години бях с политическите си опоненти. Това е най-важното в момента за българите“, каза Борисов.

„На президента Радев едно нещо не му харесва, ако не е служебно правителство. На него, „обединителя“! Аз съм единственият, който се опитва да успокоява. Защото са българи – и от едната, и от другата, и от третата страна. А след 9 юни трябва да се работи някак“, посочи той.

И продължи:

„Всичко, което те се опитват да промотират, ние сме го правили досега. Стабилна финансова система – харчим, колкото изкарваме, с мазнинка във фискалния резерв. Най-нисък външен дълг. И нито веднъж не обвиних моя финансов министър Дянков, че той е виновен за постната пица. Тогава, 2009 г. беше криза, световна криза. Не дадох една българска банка да мръдне. Всичко запазих. После ми се падна миграционната криза. И благодарение на президента Ердоган, Урсула фон дер Лайен, на Ангела Меркел – нула миграция. Третия път ми се падна ковид кризата. Нещо невиждано за света. Затворихме хората по къщите. На нас Господ ни помага. Ние единствени в света – с воля и решителност – казах – няма да затворя нито една църква, нито един манастир, нито една джамия. В Москва, Сърбия, Гърция, Мека и Медина сложиха катинарите. Само не и ние, в България. Един спортен коментатор казваше, че „Господ е българин“ и дано на 9 юни ни помогне, за да може след това да се възстановим“.

„Инфлацията е любимият „данък“ на финансовите министри. Ако премиерът е лабав, веднага пускат инфлацията, пълнят бюджета и викат – много сме добре. А хората обедняват. Като давахме 50 лева по време на ковид кризата, хората ги усещаха като 50 лева. После им дадохме 120, но те ги усетиха като 30 000 стари пари. Затова се съгласих на сглобката – за да могат хората да се убедят, че всичко е фалшиво. Както навремето беше с талончетата. Масово хората се засилваха, а след това изгоряха“, отбеляза Борисов.

И подчерта, че във всяка европейска държава първата партия е водещата. „Кмете, и вие трябва много да се молите да се стабилизира държавата. Защото тези пари, дето ви дадоха за т.нар. проекти, са само на 20% осигурени. Защото трябва много внимателно да не разкопате всичко, защото останалите 80% не са осигурени. Асен Василев добре го е премислил това… Догодина, дето Делян казва – таз прокоба пак да съм премиер, вие ще кажете – дайте 20, 40 милиона да си довърша еди-какво си. Затова ви казвам – копайте на по 20%, защото и тука ни сложиха динената кора на цялата държава“.

Бойко Борисов сподели, че най-голямото нещо, което го притеснява, е миграцията. И пак се върна към кабинета „Денков“: „Ники трябва да пътува. Ще пътува. Заради спокойствието на държавата го направих. хората ни разбраха. Че това, което се случва в Словакия, в много други държави, щеше да избие и в България. Така успокоихме всички. Хубаво е, че изборите са 2 в 1. Че няма да харчим два пъти пари, да можем да се преброим и да направим нещо стабилно понееее.. за още 12 месеца. Затова трябва да имаме отчетлива разлика с тях. Да си изкараме един добър резултат и тогава по-друго ще бъде“.

„Вие знаете какво можем. Показали сме. Знаете тези какво могат. Показали са. Дайте да си направим добър резултат, за да можем като тръгнем да правим правителство, коалиция, некоалиция…, да имаме по-добра стартова позиция. И последното – защо не давам да се води битката с ПП-ДБ. Защото другите партии, популистите, крайните, са много по-голям проблем за мен“, обърна се Борисов към публиката.

И продължи:

„Но тази ваша страст за бой по тях в Хасково няма смисъл. Аз съм специалист в справянето с опозицията. Но Делян доста ме тормози с постове. Пишеше ги нощно време. И на другия ден вика – аз те търсих да питам може ли. Той не ме е търсил, ама…“.

В края на срещата Бойко Борисов благодари не само на водачите на листите, „но и на тези, които да на по-задните места, защото на практика тези са най-силните партийци, които показват истинска съпричастност към партията“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени