Connect with us

Парламент

Ново проучване заплете интрига за вота, сигурно е само едно – Борисов е недостижим

Published

on

ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда трета.

Това са данните от прочуването на „Екзакта Рисърч Груп“, финансирано със собствени средства и проведено в периода от 11 – 18 април, които бяха представени в ефира на „Фокус“ от Лилия Йорданова собственик и управител на социологическа агенция „Екзакта Рисърч Груп“.

„Делът сред гласуващите на ГЕРБ-СДС е 25,9%. Електориалният дял на ПП-ДБ е 16,4%, на ДПС 14%, на „Възраждане“ е 13,8%. БСП има електориален дял от 9,6%, „Има такъв народ“ 5,2%. Други партии по-малки, различни, от тези споменати, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% – 7,7%“, каза Йорданова, базирайки се на данните.

Според проучването хората, които ще гласуват с „не подкрепям никого“ са 7,4%.

Попитана дали е възможно да има изненадани в подреждането на ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“ след вота, тя каза: „Не просто допускам, а съм длъжна да допускам“.

„Разликата между второто, третото и четвъртото място се вмества в размера на статистическата грешка, която при подобни демоскопски проучвания възлиза на плюс/минус 3%. Абсолютно невъзможно да сме категорични при такива данни кой е втори, кой е трети, кой е четвърти“, категорична бе тя.

Лилия Йораднова коментира, че единственото сигурно е, че коалицията ГЕРБ-СДС ще запази първата позиция. Според нея тя трудно би могла да бъде преодоляна. 

„Едно е сигурно – в битката за парламентарния вот ГЕРБ възлиза с първия резултат, който е с една много сериозна преднина. По мое мнение тя трудно може да бъде преодолени от каквато и да е кампания“, заяви Йорданова.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени