Connect with us

Нюзрум

Нинова обяви плановете на БСП след вота, заговори за грешки на ПП-ДБ

Published

on

БСП направи първо официално изявление след парламентарните избори на втори април.

„Това мълчание е странно, но ние затова даваме през втория ден своята пресконференция“. Каза Нинова и благодари на всички активисти, избиратели и кандидати.

„Приблизително запазваме предишния резултат в една много сложна ситуация. Искам да припомня как започна кампанията и как през нея вървеше една добре организирана и манипулативна кампания към БСП“, добави тя и цитира няколко изказвания, че БСП няма да премине бариерата.

„През цялото време се внушаваше, че БСП е приключила като партия. Планът за убийството на БСП се провали. Не за първи път се случва да ни се създава партия двойник. Този път това беше „Левицата!“. Стотици хиляди левове хвърлиха в кампанията им и бяха подкрепени от служебния кабинет“, добави тя.

По думите й са били използвани дори държавни служители в тази кампания.

„Е, и какъв е резултатът от това? „Левицата!“ е под чертата, а БСП съхрани резултата си. Истинската автентична лява партия, единствен представител в 49 НС е БСП“, каза тя.

„Много хора манипулираха общественото мнение. Тези хора имат ли малко достойнство да излязат и да говорят искрено? Слушаме ги от сутринта – същите тези врачки и баячки, по същите телевизии, да внушават, че БСП ще прави правителство с ГЕРБ, с ДПС и т.н. Искам да ги помоля да спрат да говорят от името на БСП“, каза лидерката насоциалистите.

„Ще направим следното – след стартиране на парламента, ще направим вътрешнопартийно допитване как да се държи парламентарната група. Да влиза ли в правителство, да подкрепя ли някого, да стои ли в опозиция. Ще решават единствено членовете на БСП“, отсече категорично Нинова.

На въпрос с кои формации БСП ще разговаря за кабинет, Нинова отвърна:

Ще разговаряме с всички, както и досега. Можем да говорим с всички и ще разговаряме, за да информираме какво решение е взела партията“, каза тя и бе категорична, че няма да има задкулисни разговори.

Нинова отсече, че всичко ще се случи пред медии и граждани.

Бившият зам.-председател на 48-то НС Кристиян Вигенин също се включи в брифинга и благодари за силната подкрепа към него.

„Резултатът и това, че запазихме резултата в Ямбол, се дължи на силните партийни структури и въздействието, което успяхме да постигнем, разбира се, и с екипна работа. На много места хората показаха именно този подход и съм оптимист за следващите избори“, заяви той.

Борислав Гуцанов също благодари за подкрепата към БСП, но и призна, че е притеснен, че отново много хора не са отишли до урните, за да гласуват.

По думите й „Левицата!“ е група, която е опитала да унищожи БСП, подкрепена от много средства и пропаганда.

„На хартия са гласували 1 000 126, а на машина 1 000 550. Това значи, че има паритет. Видимо хората искат да гласуват и по два начина. Избирателната активност все пак е повишена с около 1% и нещо“, констатира тя.

„Два проблема имаше в изборния ден, с които служебният кабинет не се справи – осигуряването на видеонаблюдението във всички секции. На много места то не сработи. Вторият е, че служебният кабинет не осигури необходимите паравани, а не тъмни стаички“, добави лидерката на Столетницата.

„По отношение на патовата ситуация с възможностите за правителство, мисля, че трябва да се дадат думите на първия. Като си победител – излез и кажи какво мислиш да правиш, а не три дни да мълчиш. След това са вторите. Да измъдруват какво ще правят“, каза тя.

„Вижда се, че не винаги в политиката 1 и 1 прави две. ПП и ДБ поотделно имаха повече, отколкото заедно. Ние това сме го преживявали. Не винаги големите коалиции носят допълнителен ресурс“, поучи ги Нинова и добави, че „Левицата!“ са се наиграли и ги покани да се върнат отново в БСП.

БЛИЦ припомня, че ЦИК официално оповести резултатите от изборите на втори април, като коалицията ГЕРБ-СДС е победител с 26,5%. На второ място се нарежда обединението ПП-ДБ, за което са гласували 24.5% от избирателите.

БСП заема пета позиция в официалните резултати – 8.94%, което се равнява на 225 814 гласа.

Политолози разчетоха резултата на Столетницата като положителен, защото тя е успяла да съхрани голяма част от електората си, въпреки формиралата се алтернатива в лицето на „Левицата!“ и прогнозите за отцепване на гласове към все по-ляво изглеждащата ПП.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени