Connect with us

Нюзрум

БЕЗ видеонаблюдение и тъмна стая по време на вота

Published

on

Няма да има видеонаблюдение по време на вота, а хората ще дават гласа си не в тъмна стая, а зад параван, коментира за БТВ заместник-председателката и говорителка на ЦИК Росица Матева. Тя потвърди, че данните от гласуването с машини и на хартия ще се записват поотделно в протоколите.

Матева препоръча на секционните избирателни комисии /СИК/ да се запознаят предварително с изборните книжа, за да не се допускат грешки. По думите й не е желателно да се бърза с преброяването на бюлетините и с попълването на протоколите. Самият протокол пък ще бъде качен на сайта на ЦИК след бренни дни, за да могат всички да се упражняват.

„Наблюдава се една такава тенденция – СИК бързат да приключат работа в изборните помещения и да отидат в  районните избирателни комисии/РИК/, за да са по-напред в редицата на чакащите. Когато обаче има допусната грешка в попълването на протокола, в РИК започва едно търсене откъде е тази грешка, трябва да се правят поправки. Ако обаче протоколът бъде внимателно попълнен и се преброят всички контроли, в РИК процесът ще бъде много по-бърз“, обясни още заместник-председателят на ЦИК.

Матева уточни също така, че този път машинният глас ще бъде записан и той ще се носи от хартиената разписка, докато преди това гласът се записваше в машината и се извличаше от техническото устройство. Сега СИК ще установява резултата не от дългия разпечатан протокол, а от разписките в кутията.

Advertisement

„Софтуерът ще бъде модифициран, както и техническото обслужване на всички дейности по машинното гласуване. Те са възложени отново на „Сиела Норма“ и на „Смартматик“, обясни още говорителят на ЦИК. Матева изрази надежда, че до следващите избори ще има малко повече време и държавата ще успее сама да организира техническото обслужване на машинното гласуване.

„В секциите с до 300 избирателя ще се гласува само с хартиени бюлетини, а в тези с над 300 избиратели ще се гласува както на хартия, така и с машина“, поясни още Матева. Тя уточни, че след пет поредни вота от ЦИК се взели решение да не правят целенасочена кампания за разясняване на машинното гласуване. Тази година акцентът ще е върху видеонаблюдението.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени