Connect with us

Нюзрум

Изборите минаха, скандалът с машините продължава! ЦИК прехвърли вината на…

Published

on

Централната избирателна комисия твърди, че изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров не е подписал договора и не е предал софтуера за местните избори на ЦИК в периода 3-15 октомври, което е поставило в риск провеждането на машинното гласуване.

В право на отговор пред bTV Централната избирателна комисия направи пореден опит да се защити от твърденията, че умишлено е попречила на машинното гласуване на първи тур на местните избори. Миналата седмица Веселин Тодоров заяви, че председателят на ЦИК Камелия Нейкова е направила „неверни и подвеждащи твърдения“ по време на медийно участие. Тодоров обвинява ЦИК, че умишлено е забавила удостоверяването на машинния вот.

От ЦИК отричат, че са взели решението за отмяна на машинното гласуване на първи тур, без получено писмо от Министерство на електронното управление (МЕУ) и без да изчакат срока 17 часа в предизборния ден. Те посочват, че Изборният кодекс (ИК) не съдържа разпоредба, която определя краен срок – ден и час за подписване на решението за удостоверяване на съответствието.

ЦИК твърди, че са взели решението си за отмяна на машинния вот, след като министърът на електронното управление Александър Йоловски обявил, че процедурата по удостоверяване на съответствието е опорочена.

„Не отговаря на истината твърдението, че ЦИК умишлено бави сроковете за осигуряване на машинно гласуване и че ръководството е забавило предаването на машините и софтуера за удостоверяване до 16.10.2023 г., а изборите са насрочени посред лято. От 09.06. до 25.07.2023 г. ЦИК многократно е питала министър-председателя за софтуерното осигуряване на машинното гласуване. През август, със съдействието на вицепремиера и министъра на финансите, ЦИК проведе среща със създателя на софтуера за машинно гласуване Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В., на която Смартматик заяви, че ще предостави изключителните си права върху създадения от тях софтуер за гласуване на местни избори на „Сиела Норма“ АД. На 13.09.2023 г. ЦИК получи лицензионното споразумение, с което Смартматик предоставя изключителните права на „Сиела Норма“ АД, което е основание за обявяване на обществената поръчка за надграждане на софтуера. С решение от 15.09.2023 г. ЦИК покани „Сиела Норма“ АД за участие в обществената поръчка, а на 03.10.2023 г. определи „Сиела Норма“ АД за изпълнител на дейностите по надграждане на софтуера“, заявяват от комисията.

Те обвиняват изпълнителния директор на „Сиела Норма“, че от 3 до 15 октомври не е подписал договора и не е предал софтуера за местните избори на ЦИК, което е поставило в риск провеждането на машинното гласуване. Това се е случило чак на 16 октомври, след което комисията е дала софтуера на МЕУ, Българския Институт по Метрология (БИМ) и Българския институт за стандартизация (БИС) за удостоверяване.

ЦИК отричат и твърденията, че умишлено са поръчали нестандартна, некачествена хартия, която не отговаря на техническите характеристики, с цел да увредят машините. Те напомнят, че според закона Печатницата на БНБ доставя специализираната хартия за машинно гласуване. Оттам са предупредили още през април, че разролването на шпула от 12,75 мм (1/2 инч) не е изпълнимо, тъй като в страната няма машина с такава техническа възможност, твърдят ЦИК.

Те посочват, че в две отделни лаборатории – Институтът по целулоза и хартия и Научноизследователският сектор към Химикотехнологичен и металургичен университет, е било установено, че хартията отговаря на изискванията на производителя на машините.

„ЦИК е предоставила изисканото количество ролки хартия, доставени от Печатницата на БНБ, на Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация за целите на удостоверяването на съответствието по чл. 213а, ал. 2 от Изборния кодекс. Видно от докладите за оценяване на съответствието на доставения тип машини, при проверката на изискванията към хардуерната конфигурация на устройствата за компонент хартия за бюлетините от машинно гласуване компетентните органи констатират съответствие“, пишат от ЦИК в правото си на отговор.

Те също така отричат твърденията, че с месеци са бавели плащанията по договорите, сключени със „Сиела Норма“.

Най-четени