Connect with us

Нюзрум

В разгара на битката, някой жестоко се подигра с изборите! Ето какви послания изскочиха от урните

Published

on

Бум на недействителните бюлетини прогнозираха анализатори. Тази тенденция пролича още в средата на изборния ден в неделя. Недоволни от липсата на реален избор граждани бойкотираха процеса, като написаха „послания“ върху бюлетините с ясното съзнание, че така те ще са невалидни.

Неприлични картинки и надписи украсиха част от бюлетините, които избирателите пуснаха в кутиите. „Чий е Крим“, „сглобка“, „Локо Пд“ и други са фигурирали върху тях. Това пролича от снимани хартиени бюлетини, които заляха социалните мрежи, на фона на рекордно ниската избирателна активност.

Според социолога от „Галъп интернешънъл“ второто е нормално.

„Около половината, които не се чувстват представени на балотаж, не отиват да гласуват. Григорова и Терзиев печелят около 50% от гласоподавателите в София, другите можем да допуснем, че няма да отидат до урните. Има много хора, които си мислят, че имат право да гласуват, но по някаква причина нямат. При равна психическа готовност около 20% по-малко гласуват на местни, отколкото на парламентарни избори“, коментира той.

Според Райчев избирателите са „глобили сглобката с вота си“. Ето и неговия извод: „Те (партиите от некоалицията – бел. ред.) не се понасят, затова гражданите са санкционирали повече ПП, по-малко ГЕРБ“.

Гримираха Терзиев така, че не видяхме човека“, допълни Андрей Райчев.

Този път хартията беше по-тънка от тази на първия тур, отбелязаха граждани. Членове на комисии в централни софийски райони пък коментираха, че са си докарали по 700 лева и се радваха, че този път организаторите на изборите са се отпуснали повече, като са им дали по 350 лв. за участието им в местния вот на 29 октомври и още толкова за балотажа.

Маникюристка, която от години заработва допълнително средства по избори, коментира пред „Телеграф“, че за разлика от предишни години този път изискванията са били педантични.

За минимално излизане от квадратчето са ги карали да трупат бюлетините в купчината с недействителните. Ако в този случай нарушението се дължи на треперещи старчески ръце, на проблеми със зрението или на невнимание, то другият тип недействителни бюлетини са директен протестен вот.

Най-четени