Connect with us

Нюзрум

Карадайъ със сензационни думи за Пеевски! Срина ДеБъ: Имат ли пари от Нексо за тези избори?

Published

on

ДПС внесе в ЦИК документите за регистрация и 5000 подписа за предстоящите поредни предсрочни парламентарни избори. Те бяха подадени от председателя на партията Мустафа Карадайъ.

Очакванията му са след вота да се стигне до преодоляване на политическата криза.

„Нагласата ни е онзи призив от 2016 г., който го отправяме, най-накрая да се реализира – да има нормалност в политиката, за да преодолеем тази политическа криза. Без да сме преодолели, няма как да преодолеем и другите кризи, на които сме свидетели –  икономическа, социална, здравна, енергийна. В съседство има война, има опустошително земетресение в Турция”, заяви лидерът на движението. Според него реакцията на България в помощ на пострадалите от труса е повод за национална гордост. Той подчерта, че всички български граждани са участвали в кампанията на ДПС в помощ на ранените и нуждаещи се.

„Не само по време на бедствие трябва да се обединяваме, тази политическа криза е 2-3 години. За пореден път отиваме на ненужни избори – липсва диалог и няма как да има мнозинство и редовен кабинет. За диалог призоваваме от 2016 година”, изтъкна още лидерът на ДПС. Той призова кампанията да е спокойна, без да се лепят ненужни етикети един на други.

„За нас е много важно сигналът на българския избирател – едноличните управления водят до такива ситуации. Българският парламент направи така, че дори две партии не са достатъчни за сформиране на мнозинство. Тоест българските граждани ни казват, че ни изпращат в диалог и взаимен контрол да ни решавате проблемите, а не да си лепите етикети един на други”, посочи още той.

Карадайъ прогнозира, че структурата на следващото НС няма да е толкова различна от последното.

Той коментира и санкциите „Магнитски”.

„За две години още не сме видели факти по адрес на г-н Пеевски. И предвид върховенството на закона, което за нас е основна ценност – невинен до доказване на противното, г-н Пеевски обжалва административния акт на държавния орган в САЩ. Ако има достатъчно номинации, надявам се, че няма да се откаже и ще бъде част от листите”, посочи Карадайъ.

Лидерът на ДПС подчерта, че очаква отговори на въпросите дали в листите на партиите ще бъдат нарушители на Конституцията, на граждански права, нарушители на човешки права.

„Има и едни нарушители, които са доказани. Едни партии от кръга „Капитал”, който си има обръчи от партии, които се финансират от доказани виновни, които бяха разследвани – визирам „Нексо”, които бяха разследвани от прокуратурата в САЩ. Там има призната вина, има платени десетки милиони за призната вина. Дали ще участват в изборите – на мен това ми е любопитно. Този въпрос стои на дневен ред, когато говорим за върховенството на закона. Това е лицемерие”, заяви Карадайъ.

Най-четени