Connect with us

Олигархия

Васил Божков в афера с Nexo: Хунтата не може да ми отнеме биткойните! Купувам ги и ги продавам

Published

on

Босовете на пирамидата Антони Тренчев и Коста Кънчев живеят в Дубай, където вече 3 години се подвизава и дългогодишният хазартен бос №1 в България. Досега няма данни те да се познават и да контактуват помежду си, но е факт, че Васил Божков има крупни инвестиции в криптовалути.

Фирмата на Тренчев и Кънчев „Ен Ди Ес“ ЕООД е регистрирана на адрес в офис сграда на бул. „Фритьоф Нансен“ №37 в центъра на София, точно до НДК. Това беше един от 15-те адреса, които бяха обискирани преди 2 седмици от прокуратурата, следствието и ДАНС.

На същия адрес в съседен офис е и обявената в несъстоятелност „Ню Геймс“ АД на Васил Божков, с която той развиваше една от лотариите си у нас до края на 2019 година.

Най-интересната връзка обаче е в Софийския градски съд по търговско дело №699 от 2020 година за несъстоятелността на „Ню Геймс“ АД. По него една от страните е точно „Ен Ди Ес“ ЕООД на родните криптобизнесмени. От делото не става ясно каква е връзката на фирмата им с дружеството на Божков. Делото не е приключило. По него има приети и неприети вземания на кредитори. Каква точно е връзката на Божков с фирмата на Коста Кънчев и Антони Тренчев, ще стане ясно при края на делото.

„Ен Ди Ес“ е българската фирма, която е собственост на швейцарската „Нексо“ АД, която, от своя страна, притежава дружества на екзотични места като Малта, Каймановите острови и много други.

Прокуратурата в България разследва само „Ен Ди Ес“ като регистрирана у нас. Антони Тренчев твърди, че за компанията работят над 600 души с едни от най-високите заплати в IT сектора. До акцията в офиса на фирмата много специалисти предполагаха, че там се вършат незаконни дейности с финансови преводи и криптовалути, които в последните години се превърнаха в модерен метод за пране на пари.

Случайно или не, Васил Божков също има портфейл с криптовалути. Дали го е поверил на съседите си по офис у нас и съграждани от Дубай Антони Тренчев и Коста Кънчев, тепърва ще става ясно.

„Харесвам криптовалутите и хунтата не можа да ми нанесе кой знае какви финансови щети благодарение на тях. Биткойнът е най-стабилен в момента и расте. Купувам го и го продавам“, заяви Васил Божков на 27 март 2021 година, когато даваше интервюта по интернет за всички медии. Публична тайна е, че Божков трудно работи с компютри и вероятно е поверил портфейла си на посредници в тази сфера, каквито са „Нексо“. Няколко месеца след това изказване съседите му по офис Антони Тренчев и Коста Кънчев вземат гражданство в Дубай, където вече имат имоти за десетки милиони.

Коста Кънчев „мозък“ и на „Хeлп Карма“

Комбинативният мозък на съоснователя на Nexo Коста Кънчев стои в основата на скандалната фондация „Хeлп Карма“. Кънчев влиза в нея през 2018 заедно с братовчед си Константин Кръстев, който е управител. Въпросната фондация за дарителство беше уличена за присвояване на събирани помощи за болни деца от дарителски кампании. Срещу Константин Кръстев има повдигнати обвинения за длъжностно присвояване. По реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари Софийският градски съд наложи запор на парични суми за общо 8,6 милиона лева.

Според хора от „Хелп Карма“ именно Кънчев, който рано се покрива и заличава името си от фондацията, и Кръстев създават схемата с отклоняване на дарения за болни деца. Двамата са съоснователи и на „Кредисимо“, откъдето идва първоначалното финансиране на Nexo. Самият Кънчев е бил в съвета на директорите на „Кредисимо“ от 2011 до началото на 2021 г. Сега той няма нищо общо с кредитната компания, поясниха за „Филтър“ от централата й.

Връзката между Nexo и „Хелп Карма“ е още по-тясна, тъй като бащата на Коста Кънчев и чичо на Константин Кръстев влиза в управителния съвет на фондацията през март 2018 година. Точно тогава стартира официално дейността и на Nexo.

Според справка в сайта на „Хелп Карма“ криптофирмата е направила дарение към фондацията на 17 март 2020. Скандалът „Хелп Карма“ избухна в края на 2020 година, когато репортаж на Би Ти Ви уличи фондацията на Константин Кръстев, че дава заплати от десетки хиляди левове, които са от даренията за нуждаещи се деца. Рекордьорът е Славчо Славчев от Бяла Слатина, който взема 775 хиляди лв. за 2 години и 4 месеца, или по 28 000 лв. на месец. Прокуратурата възлага проверка на НАП, която да покаже дали шефовете и мениджърите във фондацията са плащали реалните си данъци върху сумите, които са получавали на месец.

Прокуратурата провери и дали част от парите, които са събирани от дарения, не са предоставени като кредити на физически лица и фирми срещу лихви. Най-скъпоплатеният специалист във фондацията Славчо Славчев например е ползвал кредит за жилище, което така и не е купил. След скандала лично Константин Кръстев погасява дълга му към фондацията.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени