Connect with us

Fake Harvard

„Епицентър“: Киро и Асен са платили 26 000 евро, за да ги хвали немския „ДиВелт“ за Украйна!?

Published

on

Платили ли са си Кирил Петков и Асен Василев за захаросаната статия в Die Welt („Ди Велт“), която ги рисува като „спасители на Украйна“?

Отговор на този въпрос ни дава самият „Ди Велт“, където в редакционното каре е посочено, че предлагат платено журналистическо съдържание.

За „платени публикации“ в „Ди Велт“ средната цена в хартиеното издание е около 26 000 €, уточнява „Епицентър“. 

„Ди Велт“ са посочили и базата на която стъпва тяхната рекламна политика:

„ВНИМАНИЕ
Качествената журналистика на WELT е идеалната рамка за вашата
индивидуални съобщения за комуникация.
Използвайте имиджа и редакционната сила на една от най-известните медийни марки в Германия, за да вградите своя продукт и
вашите комуникационни цели.
Подкрепяме ви в концепцията, дизайна и реализацията.
Дали като редакционна статия в DIE WELT или WELT
AM SONNTAG или като онлайн принос на welt.de ние
предлагат ви оптималната среда.
Накратко: Вие наблягате на това, което искате да общувате, а ние
предаваме вашето послание“.

Разследването в „Ди Велт“ е на Филип Шлюк и се базира на разговори на автора с Кирил Петков, Асен Василев, външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, както и на други източници. БЛИЦ припомня, че в публикацията се разкрива, че България е доставяла оръжия и гориво индиректно на Украйна още в началото на войната.

Германският журналист Филип Шлюк не крие, че е приятел с Кирил Петков. Той е бил в България през 2020 година, за да отразява протестите срещу Борисов.

Тогава излиза негов материал е със заглавие: „Кризата в България – заплашен ли е ЕС от втора Унгария?“. Според автора в Брюксел гледат на България с тревога, правейки паралел със ситуацията в Унгария, където Орбан постепенно ограничил свободата на медиите, съдебната система, действията на опозицията. 

Филип Шлюк описва Борисов: „Несъмнено талантът му за хумор позволява на мускулестия 61-годишен мъж да печели избори отново и отново“, като разказва за излъчването народния му стил на комуникация, излъчванията на живо в интернет, за играта му на футболния терен, за предложенията му за конституционна реформа, за отказа да подаде оставка в разгара на протестите.

Шлюк е правил интервю с Кирил Петков още през 2022 година. В началото на тази той отново разговаря с бившия премиер Петков и на базата на този разговор започва разследването, което стига до заключението, че „България е спасила Украйна“, пращайки ѝ около 1/3 нужните ѝ боеприпаси и осигурявайки 40% от дизела за армията между април и август 2022 г.

Информацията му е потвърдена от външния министър на Украйна Кулеба, от чиито думи разбираме, че България в лицето на премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев едно е говорела публично, а друго е вършила тайно. Затова и в статията като червена нишка минава заключенето – как България тайно „спаси“ Украйна с бизнес сделки през трети страни.

„Скандалът с оръжията за Украйна е кризисен пиар. Вярно ли мислите, че „Кирчовците“ са спасили Украйна? Като чуя за тях, се сещам за комисионните“, коментира тази сутрин зам.-председателят на парламента Йордан Цонев темата за износа на оръжие към украинската страна и разследването на „Ди Велт“.

Цонев допълни: „Статията в „Ди Велт“ е пиарски опит да се отвлече вниманието от скандала NEXO“ и зададе резонният въпрос: „След като Петков/Василев са изнасяли оръжия за Украйна през посредници, кой е взимал комисионнните? И не важи ли за тях максимата, че войната за едни е смърт, а за други бизнес“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени