Connect with us

Нюзрум

Гешев разклати имунитета на Бойко Рашков: Някои си мислят, че са над закона! Не са

Published

on

„Законите и Конституцията са задължителни за всички български граждани. Големият проблем у нас е, че някои хора мислят, че законите важат само за другите, но не и за тях самите. Това е тъжно”, заяви главният прокурор Иван Гешев по повод отказа на бившия вътрешен министър Бойко Рашков да се яви на разпит в прокуратурата за изнесени от него данни за строителството на АМ „Хемус”.

„Тези хора, които говорят за върховенство на правото, правова държава и съдебна реформа говорят едно, правят друго”. Във Велико Търново Гешев допълни, че към момента няма отправено към него прокурорско предложение за искане имунитета на Рашков.

Главният прокурор коментира казуса със сигнала срещу Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“ и проверката на държавното обвинение и ДАНС за извършено от организацията престъпление против Републиката.

„Доколкото ми е известно става въпрос за дейност, която защитава чужди интереси. Ние няма да допуснем зловредно руско влияние в България, което вреди не само на нашия интерес, а и на този на евроатлантическите ни партньори”, категоричен бе обвинител номер 1.

Във връзка с искането му за частична отмяна на наредба, касаеща правораздаването у нас, за което бе сезиран правосъдния министър Крум Зарков, Гешев коментира, че няма скандал.

„Това е наредба, която е издадена от бившия правосъден министър в правителството на Бойко Борисов – Христо Иванов. Тя е отменена с решение на Административния съд в началото на декември. Това означава блокаж на цялото правораздаване, защото няма правно основание да се плаща на вещи лица, тоест на никое вещо лице не може да се плати, тоест няма да правят експертизи, тоест делата няма да приключат. Правосъдният министър трябва да си свърши работата – да издаде нова наредба или да извърши промени. Компетентността е на Министерство на правосъдието, аз само сигнализирам за проблема“, категоричен бе главният прокурор и допълни, че решението зависи от Министерство на правосъдието.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени