Connect with us

Fake Harvard

Парите на „Промяната“: Лорер се оказаха по-богати и от Рашков, Христо Иванов пръска пари за имоти в чужбина

Published

on

Общо 25 народни представители от сегашния състав на Народното събрание и предишни два парламента не са попълнили или не са спазили сроковете за декларациите за имущество и интереси към Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имущество (КПКОНПИ), пише „Труд“.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов този път не е в списъка на неизрядните избраници, за разлика от съпартиеца си Ивайло Вълчев, който не е подал декларация пред КПКОНПИ. Трифонов е декларирал къща, която е закупил през 2022 г. за 1 317 600 лева в София. Имотът е с разгъната площ 916 кв. м.

Пак миналата година Трифонов е продал парцел в Плевенско за 10 000 лева, декларирал е акции в дружествата си и около 9 млн. лева в лева и евро в банкови сметки.

Зам.-председателят на 49-ото НС Кристиан Вигенин няма промяна в имотното си състояние. Семейството му отново е описало апартамент в Брюксел, закупен през 2009 година, апартамент в София и Варна, както и имот в Разлог. С къща и гараж в Брюксел, но от 2022 година са се сдобили и фамилията на Христо Иванов (ДБ). Имотът в Белгия е на името на съпругата на Иванов. Тя е декларирала и 345 239 евро банков кредит.

С 4 апартамента в София е семейството на Владислав Панев от ППДБ. Панев е декларирал 2 ипотеки, инвестира в акции и държавни ценни книжа. Паневи имат имот и в Нидерландия – апартамент в Тилбург, закупен през 2019 година.

Депутатът от ИТН Гроздан Караджов има със съпругата си апартамент в Рим, Италия. Семейството е описало 3 „Мерцедес”-а, „Опел” и „Фолксваген”.

Жилище в Ирландия от 2005 година има и Настимир Ананиев (ППДБ) и съпругата му. Двамата са описали и апартамент в София. Ананиев е декларирал и спестявания в криптовалута.

Фамилията на Даниел и Виолета Лорер (ППДБ) ще се окаже по-заможна от съпартиеца си Бойко Рашков. Лорер имат апартаменти във Варна, вила край морето, парцели край Балчик, които са описани в декларациите. Рашков е без промяна в декларацията си с имотите в София, но има само част от къща в Несебър край морето. Миналата година семейство Лорер са си взели на лизинг автомобил „Мини Купър”, а спестяванията са разпределени в няколко влога в лева, евро и швейцарски франкове у нас и в чужбина.

Проверка в декларациите показва, че и председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) е с „Мини Купър”. Той е декларирал заедно със съпругата си имоти в София и Чепеларе от наследство и дарение.

С „Мини Купър” е и съпругата на съпредседателя на ПП Кирил Петков – Линда Петкова. Семейството е описало и автомобила си „Лексус”, както и апартамента в София от 83 кв. м. Кирил Петков е декларирал 700 000 щатски долара депозит в чужбина и 20 000 лева у нас. В графата “Дялове в дружества с ограничена отговорност и командитни дружества”, Петков е записал сладкарницата на Линда.

Сумата от 2 868 710 лева е декларирана от кандидата за кмет на ПП в Бургас Констадин Бачийски в частта “налични парични средства” за 2022 година.

Лена Бориславова е подала декларацията си, макар веднага след изборите да се отказа от мястото си на народен представител. Бориславова е декларирала общо жилище с Мирослав Иванов в София от 81 кв. м, автомобил „Тойота” – „Аурис” и 24 470 лева. Иванов и Бориславова имат и остатък от ипотека в размер на 44 964 лева всеки от тях.

Председателят на правната комисия Стою Стоев кара „Мерцедес”, а от 2017 година има апартамент в София. Декларирал е и 17 243 лева.

Най-четени