Connect with us

Нюзрум

Гешев видя сметката и на Крум Зарков в съда! И това комунистическо внуче излезе нефелно

Published

on

Пореден опит за ограничаване на правомощията на главния прокурор претърпяха провал. На редовното си заседание 10-те конституционни съдии са отклонили искането на Министерския съвет за задължително тълкуване на чл. 126, ал. 2 в частта „надзор за законност“ във връзка с чл. 127 от Конституцията на Република България и прекрати производството в тази му част. 

Искането за тълкуване бе внесено от служебното правителство по искане на служебния правосъден министър Крум Зарков през септември месец. На практика с него се правеше опит за ограничаване на правомощията на прокуратурата и на обвинител №1 да упражняват „надзор за законност“. В частта относно отклоняване на искането на Министерския съвет за задължително тълкуване определението беше прието с 9 гласа, като съдия Янаки Стоилов подписа определението с особено мнение, съобщават от съда. Така още един опит, на поредния правосъден министър, който иска да ограничава правомощията на главния прокурор и държавното обвинение, претърпява провал, при това със сериозна категоричност – 9 на 1 гласа.

Конституционните съдии все пак ще разгледат искането на служебния кабинет за разглеждане на разпоредби в Закона за съдебната власт, които може да бъдат обявени за противоконституционни. Любопитното е, че едната разпоредба е приета в края на мандата на предходното Народно събрание, броени дни преди неговото разпускане. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени