Connect with us

Fake Harvard

Ето го номерът на делото срещу Киро Петков! Има и показания, които го вкарват в затвора!

Published

on

„Наказателно производство под номер 166/05.09.22 г. за далавери с газа, извършени от правителството на Кирил Петков, се води активно в Столичното следствие. Производството се базира на скандален доклад на ДАНС“, пише Pik.

Според медията, в близките дни предстоят разпити по разследването.

Посочва се, че финансовото разузнаване на ДАНС проверява „Булгаргаз“ ЕАД за сделки за доставка на гориво до страната през посредници.

Повод за започването на проверката са постъпили от партньорски служби за сигурност данни за над 5 фирми, регистрирани на различни територии извън страната, в това число и офшорни зони, често използвани за прикриване на парични приходи.

Advertisement

Фирмите са регистрирани от различни лица, като е намерена връзка и с български политици, свързани с лидери на „Продължаваме промяната“. Според ПИК, десет висши държавни служители от Министерския съвет (някои от ръководството на ”Булгаргаз“) са подали сигнал до следствието, че Кирил Петков и неговото правителство само за три дни са успели до ощетят българската държава с над 10 милиона лева от търговията с газ чрез препродаване на синьото гориво през посредници.

В сигнала е описана детайлно невъзможността „Булгаргаз” ЕАД да достави договорените дневни количества природен газ по договор, сключен от правителството.

В публикация от 13.10.2022 г. под заглавие: „Държавата ощетена с 8.5 млн. евро САМО ЗА ТРИ ДНИ заради Киро и Асен – продаваме за 2.5 евро газ, купен за 165 евро“, медията алармира, че в края на септември “Булгаргаз” ЕАД извършва неизгодна сделка, от която губи цитираната сума. Съобщава и че: „по това време газовата връзка Кулата /Сидерокастро е спряна за предварително планиран ремонт и тъй като другата ни газова връзка все още не е въведена в експлоатация, страната ни няма как да получи дневните количества природен газ по договора с Азербайджан. Въпреки че правителството на Кирил Петков, а след това и служебното правителство би трябвало да са били наясно за ремонта на връзката, те не предприемат никакви действия по осигуряване на капацитет в Гърция, където количествата да бъдат запазени. Заради бездействието “Булгаргаз” ЕАД се принуждава да продаде количествата на колосална загуба.“

В публикация от 20.10.2022 г. под заглавие: „Делян Добрев посочи виновниците България да изгори с 4.6 млн. евро само за два дни от неизгодни сделки с газ“ ПИК представи информация за продадени на 26.09.2022 г. и 27.09.2022 г. от “Булгаргаз” ЕАД на ДЕСФА (гръцкия газопреносен оператор) количества природен газ на цена от 50 евро/мегават час за първия ден и на цена от 2.50 евро/мегават час за втория ден.

Същите тези количества са закупени от “Булгаргаз” ЕАД от азерите на цена в приблизителен размер на 150 евро/мегават час. Ремонтните дейности и точните дати са били обявени на сайта на ДЕСФА в края на 2021 г. и те е трябвало да се предвидят, когато е подписван Анекс № 4 към договора с азерите, като се договори азерите да не доставят през тези дни, тъй като “Булгаргаз” ЕАД не може да внесе количествата в България.

Advertisement

Другата възможност е била “Булгаргаз” ЕАД да продаде тези количества още през юли 2022 г. на гръцкия пазар, от което е щяло да направи добра печалба, предвид по-ниската цена на азерския газ спрямо цената на газа в Гърция. И това не е било направено. За да компенсира количествата, „подарени“ на ДЕСФА, “Булгаргаз” ЕАД закупува заместващи количества от газовия хъб в България, се посочва в публикацията.

Цената на заместващите количества е загуба за “Булгаргаз” ЕАД, тъй като не може да се прехвърли върху клиентите и тази загуба ще се отрази във финансовия отчет на дружеството към 30.09.2022 г.

„Едно от най-фрапантните обстоятелства, по които работят разследващите органи, е свидетелството, че на проведена на 18.12.2021 г. среща в сградата на МС министър председателят Кирил Петков, заместник-министър председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на енергетиката Александър Николов и началникът на кабинета на министър председателя Лена Бориславова са давали конкретни устни указания на изпълнителния директор на “Булгаргаз” ЕАД, с които се поставя под риск доставката на газ и съществуването на договорите, както и се застрашава изграждането и пускането в експлоатация на газопровода IGB“, пише ПИК.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени