Connect with us

Импийчмънт

БСП в атака! Секретарката на Корнелия Нинова: Веднага оставка на този кърлеж Илияна Йотова!

Published

on

Дясната ръка на шефката на БСП Корнелия Нинова – бившият началник на кабинета й като вицепремиер и икономически министър Калоян Методиев се изрепчи срещу вицепрезидента Илияна Йотова и в остро фейсбук послание поиска оставката й. Заради това, че Йотова пък настоя за смяна на ръководството на Столетницата след поредния изборен провал. Методиев заяви, че заместничката на Румен Радев, освен че, по думите му, нищо не вършела, освен да се бърка във вътрешнопартийните въпроси, била и нарушител на конституцията.

Методиев, който управлява института за анализи „Рего“, е на мнение, че изобщо фигурата на заместник държавен глава у нас била напълно излишна. Както и че настоящата фигура начело на този пост изпълнявала нечии поръчки, включително, както сам се изразява – да сваля кабинети. А според Методиев Илияна Йотова нямала достойнството на покойния вицепрезидент на Желю Желев Блага Димитрова да се оттегли сама. 

Ето цялото послание на защитника на Нинова срещу Илияна Йотова без редакторска намеса, като напомняме, че Калоян Методиев бе някогашен лидер на Младежкото СДС: 

„Какво работи българският вицепрезидент? Най-краткият отговор е: нищо. По света такъв пост почти не съществува. Има го в Индия с 1 млрд. население, в Съединените щати, където реално е вицепремиер и на още едно-две места из Южна Америка. У нас кой значе защо в Конституцията са измислили и такъв пост.

Advertisement

Ако човек разгледа случващото се около настоящият вицепрезидент може да се хване за главата. Веднага след като се заклеха за втори мандат, още през зимата започна открита атака срещу трудно съставения и редовно избран кабинет на ПП, ДБ, БСП и ИТН: “Нямате сто дни“. И започна едно непрестанно рутене на правителството на демократичния консенсус с интервюта, плювни, интриги.

Ако си затворим очите този вербален преврат може да мине за посочване на грешки и някава непремерена намеса, изпускане на нерви, надскачане на правомощия. Направеното от вицепрезидентът Йотова преди няколко дни обаче вече не позволява да се затварят очи. Тя поиска оставката на лидер на легитимна политическа партия – Корнелия Нинова. Точно така – действащ вицепрезидент иска оставка на партиен лидер.

И от космоса да го погледнете, и от дъното на морето това е абсолютна намеса в партийната система и нарушаване на конституцията. Тази жена не може повече да е вицепрезидент. Миналата събота тя участва открито във вътрешнопартиен преврат, който обаче не успя. Сега е редно да си подаде оставката и да напусне президентството. Незабавно! Няма сто дни – веднага!

Нарушенията на Конституцията й станаха навик – сваляне на кабинет, участие във вътрешнопартиен преврат, нарушение на принципа за неутралност на президентската институция.
И ако се върнем към началото на този текст: „Какво работи българският вицепрезидент?“ ще видим, че отговорът „нищо“ е само едната част на монетата. Очевидно нашият вицепрезидент работи „клатене на държавата“. И ако един чужд наблюдател гледа отстрани вероятно би си казал поклащайки глава:

„Българите си плащат, за да ги клатят. Как е възможно!“

Advertisement

Най-скъпо платеният безработен в държавата взима петцифрена заплата, охрани, коли, персонал, постоянни командировки….., за да руши държавността! Да привиква превратаджии от целия спектър, да сваля доверие в правителство, да иска оставки на политически организации, да интригантства по медиите, да взривя преговори за съставяне на нов кабинет.

Какво иска тази жена? Явно не е на нивото на Блага Димитрова, за да прояви достойнство и да се оттегли. Няма да остави партийната система да се успокои, да търси компромиси, да се стабилизира и оттам да тръгне нанякъде и държавата след политическата криза. След като няма желание да напусне сама трябва да й се напомня, че е нарушила Конституцията (основния закон); че българите не са балъци да си плащат, за да ги клатят; че сме европейска държава, където президентите (европейците явно са по-глупави и по-бедни от нас и нямат вицепрезиденти) успокояват политическата система и помагат на държавата да е стабилна, а не я рушат; и нe на последно място: че ако президентството й е тясно и го използва за други цели не й е там мястото.

Защо този наглед маловажен въпрос е важен? Много просто – защото тази група няма да миряса, ще започне да подкопава и следващото правителство, да води подривна и открита война с всякакви демократични форми на управление, да се занимава с партийно разбиване и намеса, да прави и руши политически проекти, да мачка законите и Конституцията. Следствие от всичко това ще е продължаващо влошаване на икономическите и социални показатели, несигурност, безредие.

А цената я и ще я плащат българските граждани и семейства. Това трябва да се разбере. Редът започва от малките неща като например отстраняването на този център, събрал се друг (около ГЕРБ), които искат да генерират безредие, нестабилност и хаос“.

Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени