Connect with us

Нюзрум

Политолог с оптимистична прогноза за работещ кабинет съвсем скоро

Published

on

„Оптимист съм за създаване на правителство в това Народно събрание. Дори и да не се успее с правителство около първите две партии, ще има възможност такова да състави ГЕРБ, а „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ могат да помагат по различни начини, най-малкото да гарантират, че това правителство ще има мнозинство по всички евроатлантически теми и проблеми“, ва каза политологът Даниел Смилов.

По думите му този път сме намираме в уникална ситуация – пет избора за парламент един след друг, а това води до умора у избирателите и до желание за съставяне на правителство.

Според него ГЕРБ-ДПС би било ядрото на потенциално правителство, което ще е отворено и към други партии. По думите му „Възраждане“ би останало отвън.

Той коментира още, че БСП е в много сложна позиция, защото по време на кампанията партията  доста е радикализирала посланията си и ги е направила почти неразличими от тези на „Възраждане“.  

Според политическия анализатор може да се говори за радикализация, ако имаме предвид това, че „Възраждане“ е една от партиите, която регистрира най-сериозен ръст, но не мисли, че българинът се е отказал и от демокрацията, и от европейската интеграция.

Даниел Смилов смята, че ценностите и конкретиката са много свързани. В обществата, в които имаме подредени ценности, имаме и подредена битова уредба и не трябва да противопоставяме ценности на това, което вълнува хората във всекидневието.  

„Когато говорим за евроатлантически ценности, това не означава единствено отношението към Украйна. Това е цялостен пакет как трябва да бъде устроено обществото“, каза Смилов, цитиран от БНР.

„Приветствам идеята за изглаждане на евроатлантическо мнозинство, но то наистина трябва да приема евроатлантическите ценности сериозно в тяхната цялост. Те включват геополитическа ориентация, отношение към това как трябва да бъде устроено управлението, как трябва да се решават въпроси за независимост на съдебна власт, борба с корупцията и т.н.“, заяви политологът.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени