Connect with us

Нюзрум

Проф. Коларова разкри какво правителство ще има съвсем скоро

Published

on

„Експертно правителство означава правителство, съставено от хора, които не са били никога в партийни листи, нито са били на някакви избираеми длъжности, номинирани от партия. А конституционно правителство – мисля, че такова нещо няма.

Има конституционно мнозинство. То е необходимо за промяна на Конституцията“, обясни в ефира на БТВ политологът проф. Румяна Коларова.

Днес ГЕРБ припознаха формулата вместо експертен кабинет – да направят конституционно правителство, такова, зад което застават необходимият брой депутати, за да бъде променена Kонституцията.

„В момента на практика се обсъжда правителство на малцинството на ГЕРБ-СДС и ДПС с подкрепа на „Има такъв депутат“. Заедно те имат 116 места и въпросът е дали депутати от други групи ще го подкрепят“, посочи политологът Даниел Смилов.

„Христо Иванов е говорил за конституционно мнозинство, а Бойко Борисов го преформулира в конституционно правителство. Ако това правителство на малцинството стане, то може да използва като стабилизатор на идея за конституционна промяна, за прокарване на промени в Конституцията“, допълни той.

Според проф. Коларова единственият вариант за правителство е експертен кабинет, без да се ангажира да посочи с кой мандат това ще се случи.

Най-четени