Connect with us

Парламент

Е, не! Мастит бизнесмен, вместо разследван и вкаран в затвора, се оказа в… парламента!

Published

on

Изненадващо завръщане в парламента прави някога легендарният кръг “Агнешки главички”. Бившият син депутат Никола Джипов Николов е съветник на народния представител от ДБ Владислав Панев. Николов е един от 3-мата съветници, които зам.-председателят на групата на ДБ е декларирал.

Той бе депутат от СДС в 39-ото и 40-ото НС. Оглавяваше парламентарната икономическа комисия от 1997 до 2001 г., следващия мандат ѝ бе зам.-шеф. Преди това управлява вече фалиралия завод за стъкло “Диамант” в Разград и фабриката за порцелан “Китка” в Нови пазар.

“Агнешките главички” е наречена групата на СДС депутатите Николов, Красимир Каменов, Панайот Ляков и др. сини избраници с бизнес интереси преди 20-ина години. Получи името си заради мълвата как редовно се събирали да ядат агнешки главички в ресторанта на ЦКС. Николов отричаше подобно меню, както и изобщо влиянието на групата.

“Няма кръг, а група от 22-ма активисти на СДС, които внесоха законопроект за създаване на финансова полиция и се противопоставиха на бизнес-крилото на Бисеров – Цонев в партията”, отговаряше той.

“Спомняте ли си приватизацията от 2000 г. и управлението от 1997 до 2001-а? И един разградски бизнесмен? Има анализ на приватизационните сделки, който съвсем скоро ще види бял свят и тогава всичко ще стане ясно”, закани се преди години Владислав Горанов.

След като приключи с парламента, Николов влезе в бизнеса с възобновяемата енергия. Изпълнителен директор на МАТ ООД бе

синът му инж. Джипо Джипов, сега общински съветник

в Разград. Създаденото през 1995 г. дружество се занимава с пpoизвoдcтво и мoнтaж нa кoнcтpyкции зa фoтoвoлтaични и части за водопроводи. Николов прави фотоволтаична електроцентрала на “Биовет”, става ясно от медийни публикации.

С 10 000 лв. той бе най-големият дарител

в кандидатпрезидентската кампания на Трайчо Трайков, издигнат от “Реформаторския блок” през 2016 г. Тогава Бойко Борисов многозначително пожела “приятна игра на “агнешките главички”, а хора от ГЕРБ дори заподозряха нов политически проект. После на парламентарните избори десните се разделиха на три, като “Зелените”, чийто съпредседател още тогава бе Владислав Панев, играха заедно с “Да, България” и ДЕОС. Сегашната коалиция ДБ събра ДСБ, “Да, България” и “Зелените” през 2018 г.

Според сайта на НС Николов ще съветва Панев за енергетиката, “Зелените” ще разчитат и на ВиК експертизата му.

“Никола Николов се занимава с Фотоволтаичната асоциация и ми е полезен. Ние

не си говорим за политика,

а за енергийната трансформация на България. Използвам неговата експертиза”, коментира Панев пред “24 часа”.

Най-четени