Connect with us

Нюзрум

Депутатите си направиха план за 8-ми декември

Published

on

Промените в конституцията отново ще влязат на дневен ред на 8 декември, стана ясно от коментар на Христо Иванов от ПП-ДБ в парламентарните кулоари.  „Днес имаше консултации с председателя на НС и искам да съобщя, че се разбрахме следващото четене на конституцията в парламента да е на 8 декември. Очакването е следващата седмица след това – 12, 13, 14 декември да се развият останалите четения“, заяви той.

„Надеждата е, че ще приключим до Коледа с конституционните изменения . Разбира се, това ще се случи с бюджета, така че ще видим дали ще се спази този график. Но осми декември е сигурната дата“, каза Иванов. 

На въпрос дали времето между 8 и 12 декември ще е достатъчно за предложения и допълване на промените, съпредседателят на ДБ посочи, че „постоянно текат дискусии“. „Много съм доволен, че на всеки 2-3 дена се провеждат кръгли маси. До 8 се надявам да са изчистени голяма част от въпросите. Ако има сериозни аргументи и трябва допълнително време, ще го обсъдим, към момента се надяваме, че нещата ще бъдат изкристализирани до тогава“, каза депутатът.

В решението на ИТН и „Възраждане“, които сезираха Конституционния съд и чакат да се произнесе дали са нужни между 2 и 5 месеца между четенията, той видя „опит да се спре процеса, но е несериозно към този момент“.

Променената конституция щяла да е коледен подарък за хората. „Промените в конституцията са само първа крачка към модернизацията и реформата на съдебната власт. Следващата стъпка ще бъдат изменения в законодателството на процесуалните закони, институционални изменения. Изобщо не смятаме, че нещата ще приключат тогава. Процесът е дълъг и нямаме врем да се бавим. Минаха месеци на дискусии“, каза Иванов.

ПП-ДБ изслушват всички мнения и са декларирали, че ще обърнат внимание на всички аргументи за евентуални забележки или предложения. „Предстоят още няколко рунда на дискусии. Следващата ще е посветена на структурата на ВСС и едва след това ще може окончателно да кажем как ще уточним текстовете“, заяви той. Вече се виждали „консенсусите, които се очертават“.

Иванов бе попитан и за коментар на думите на Делян Добрев, че бюджетът на Асен Василев загробва България. „Може би вътре в ГЕРБ ще трябва да се съгласуват загробва ли не загробва ли бюджетът. Тепърва предстоят дискусии. Радвам се, че сигналите, които чухме от г-н Борисов са, че дискусията тече и те участват в нея. надявам се, че цялата тази реторика накрая ще бъде опровергана“, каза още депутатът на ПП-ДБ.

Той уточни, че предложенията им за изменения на конституцията, като обхват, вече са известни. Ние не можем да предлагаме нищо допълнително, от което да излизаме от този обхват, подчерта Иванов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени