Connect with us

Нюзрум

Правосъдният министър прикова погледите на народа: След месец-месец и половина…

Published

on

Следващият месец-месец и половина ще е решаващ за конституционните промени, за това България да изгради истинско независимо правосъдие и от друга страна – ефективно правосъдие, нещо, което очакват всички български граждани. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов пред журналисти в Разград, съобщава БТА.

По думите му това, което е ключовото през двата месеца пауза на процеса в парламента е, че постоянно са водени разговори с всички основни политически сили, с представителите на съдебната власт и на гражданското общество за това да има консолидирана версия, която да се предложи в началото на декември и тя да получи по-широка подкрепа. „Да няма отстъпление от основните идеи, които досега бяха обявили, но все пак да сме в рамките на широкия консенсус. Защото, като става дума за Конституция, не е въпросът на мнозинства, въпросът е всички да се чувстват включени в процеса и накрая резултатът да е новият обществен договор, към който се стремим,“ добави министър Славов.

Председателят на „Да, България!“ Христо Иванов посочи, че по темата за конституционните промени тече сериозна и резултатна дискусия и започват да се очертават консенсуси около конкретни решения. „Ние сме оптимистично настроени. Вчера имаше консултации с председателя на Народното събрание, на които се разбрахме следващото четене на Конституцията в парламента да е на 8 декември. След това ще се развият останалите четения по проекта“, заяви Иванов.

Министърът на правосъдието Атанас Славов и председателят на „Да, България!“ Христо Иванов са в Разград за участие в семинар с общинските съветници и кметове, излъчени от демократичната общност от цялата страна на тема „Предизвикателствата пред местната власт“. В дискусиите ще участват народните представители от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ Антоанета Цонева, Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова, началникът на политическия кабинет на министъра на правосъдието Борислав Ганчев и др. По време на семинара ще бъдат обсъдени теми, свързани с върховенството на правото, конфликта на интереси, органите на местното самоуправление и администрация, перспективите в бюджета и други законодателни инициативи, които имат отношение към местната власт. Ще бъде направен и анализ на политическата ситуация.

„Избрахме Разград за провеждане на този семинар, защото искаме да отбележим силния резултат, който направи тук демократичната общност, независимо от това, че на втори тур не успяхме да постигнем формула, която да излъчи нашия кандидат за кмет на общината. Това беше една силна кампания и сме тук да благодарим на хората“, каза Христо Иванов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени