Connect with us

Fake Harvard

11 милиарда лева ги няма! Киро и Асен са погребали България, министърът на финансите бие тревога

Published

on

За 2023 г. се оформя значителен по размер дефицит от над 11 млрд. лв., което е 6,8% от БВП, съобщи на брифинг служебният финансов министър Росица Велкова. Ако не се променят политиките, ще се наложи да се тегли дълг, и така той може да надхвърли 40% спрямо БВП, предупреди тя, разкривайки некадърността на предишните управляващи.
Приходите са изключително напрегнати, не очакваме преизпълнението им. А за да има актуализация, трябва да има преизпълнение на приходите, категорична бе Велкова. Според нея, има много непредвидени разходи, които служебното правителство ще се наложи да осигурява от преструктуриране на разходи по централен бюджет и от икономии.
Ръстът на БВП за 2022 г., който очакваме, е 2,9%. Инфлацията основно е движена от цените на енергоносителите и хранителните стоки, очакваме забавяне на инфлацията заради свиване на потреблението и свиване на потреблението не само в България, а и в ЕС, но тя ще остане двуцифрена, каза още Велкова.
Според нея има много спекулации с темата за излишъци в капиталовите разходи. Там обаче нямало възможност за преструктуриране, тъй като от предвидените по капиталовата програма 8 млрд. лв., 4 млрд. лв. от тях са европейски средства, които няма как да бъдат преструктурирани дори и да има икономия. Не е възможно да се отрежат и 1,1 млрд. лв. от общинските разходи, както и предвидените 1,2 млрд. разходите за регионалното министерство и 1,1 млрд. лв. за „Отбрана и сигурност“.

Според Велкова, мерки като компенсацията на небитовите потребители на ел. енергия ще работят до края на годината, но биха могли да работят и догодина.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени