Connect with us

Fake Harvard

Киро надмина и башибозука! Вика патриарха в кабината си, за да му се моли за самолет! Той го анатемоса

Published

on

В петък, 15 април най-сетне в Светия Синод се е получило писмо от премиера Кирил Петков, чрез което той моли за бъде приет от главата на българската църква, разкрива вестник „24 часа“.

И припомня, че на 13 април Светият синод излезе с решение, че тази година “поради неблагоприятни обстоятелства” благодатният огън, който слиза всяка година на Велика събота в храма “Възкресение Христово” на Божи гроб в Йерусалим, няма да бъде пренесен до България.

Според някои източници преди това от Министерския съвет се опитали да предложат на синода правителствения самолет за Йерусалим, ако патриархът дойде на “Дондуков” 1 и помоли премиера за това, което е невиждана гавра.

Когато се събрали да решават, освен премиерските претенции владиците добавили към “неблагоприятните обстоятелства” и факта, че в Израел все още важат строгите противопандемични мерки при влизане в страната и това наклонило везните за взетото решение.

След като синодът се произнесе, че няма да се взима благодатният огън, а ще се ползва миналогодишният, който се пази в Синодалния параклис, от Министерския съвет обявиха официално, че правителството ще предостави самолет.

Решението ни е окончателно и не подлежи на промяна, заяви категорично в отговор Ловчанският митрополит Гавриил.

След поредица от подобни разминавания, взаимно подозрение и лоша комуникация, колизията между синода и кабинета вече е факт.

Но всички тези неразбирателства бледнеят пред основната тема на разлома между духовните и светските власти в България, а това е идеята на премиера Кирил Петков “да заведе” патриарха в Северна Македония.

Това според специалистите по църковна дипломация означава, че съветниците на премиера или нямат представа, или подценяват силно проблема с днешната т.нар. Македонска православна църква, която през 2009 г. добави с тире към името си и Охридска архиепископия.

Македонската православна църква е в схизма, т.е. отлъчена е от общение с всички останали православни църкви още от 17 юли 1967 г., когато се самопровъзгласява за автокефална.

През ноември 2017 г. от синода в Скопие отправиха предложение към Българската православна църква да стане църква майка на Македонската православна църква – Охридска архиепископия.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени