Connect with us

(О)позиция

ГРЪМ НА ДЕНЯ! Заловеният в Украйна кум на Путин има имоти в България за 19 милиона евро

Published

on

Виктор Медвечук е украински олигарх, приближен на Путин и негов кум, определян от много като „сивият кардинал“ по време на президентството на Леонид Кучма. Това е заловеният от Украйна руски олигарх, който украинският президент Зеленски иска да замени срещу пленени украинци.

След като в продължение на 15 години той ту изпада в сенките, ту се връща в украинската политика, през 2017 година получи поредния си ренесанс като овладя позицията на ексклузивен преговарящ с Кремъл в усложнените отношения между Киев и Москва след руската въоръжена агресия в Украйна. През 2019 година той беше избран за депутат във Върховната Рада на Украйна от своята проруска партия „Опозиционна платформа – за живот“.

Пет български фирми, собственост на семейството на украинския олигарх Виктор Медведчук, приближен и кум на Путин, притежават земя по българското Черноморие, съобщава Bihus.Info, позовавайки се на извлечения от българските регистри.

Парцелите са разположени на черноморския бряг, в общините Несебър, Поморие и Царево – популярни курортни региони в Бургаска област на България. Част от земята е с предназначение за строителство на вили и курортни и развлекателни сгради, друга част е със статут на земеделска земя.

Почти 23 хектара земя по българското крайбрежие са купени от фирми от орбитата на Медвечук през 2007 година – две години след като напуска влиятелната позиция на началник на Администрацията на президента на Леонид Кучма. По това време Медведчук е член на Висшия съвет на правосъдието, важен орган в украинската съдебна система, който има силно влияние върху кариерата на съдиите.

За закупуване на задграничните недвижими имоти в България са създадени пет фирми. Общият им капитал е около 37 милиона лева, тоест почти 19 милиона евро.

Българските фирми са със сложна структура на собственост, която през Кипър води до Украйна.

Като краен собственик на фирмите в българския търговски регистър сега е посочена съпругата на Медведчук – телевизионната водеща Оксана Марченко.

През 2018 г. Медведчук призна, че е принуден да прехвърли бизнеса си на името на Марченко заради санкциите на САЩ, наложени му през 2014 г.

Компаниите, свързани с Марченко в България са „Пърфект ланд пропъртис“ ЕООД, „Анаптиксис дивелопмънт“ ЕООД, „Ескафеас констракшънс“ ЕООД, „Хр.Атанасиу Канстръкшънс енд Дивелопмънтс“ ЕООД и „Политими Ги пропъртис“ ЕООД.

Основният предмет на дейност на всички тези фирми е строителство, продажба и отдаване под наем на недвижими имоти.

Разследването е на Bihus.Info

Източник: informnapalm.org

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени