Connect with us

Парламент

Нинова аха да пусне сълза: Свидетели сме на рекет! Асен незабавно да се яви в парламента

Published

on

Спешно изслушване на финансовия министър Асен Василев искат от БСП. Желанието им дори е входирано в парламента, а депутатите в момента са в 15-минутна почивка.

В емоционална реч лидерката на БСП Корнелия Нинова разкри нов скандал, свързан с бюджета. Според нея отново сме свидетели на „рекет и извиване на ръце в сглобката за сметка на хората и държавата“. Тя се ядоса, че заради изборите депутатите са били в отпуска и са отложили бюджета. „Месец след изборите нямаме бюджет. Отлагаме вота на недоверие, за да се разберете помежду си как да окрадете парите от бюджета“, обвини тя мнозинството.

И разкри – вчера от финансовото министерство е изпратено писмо до всички кметове, до края на вечерта те е трябвало да попълнят и изпратят формуляр за финансирането на капиталови разходи за финансиране на обекти – пътища, улици, реконструкция, изграждане на ВиК системи, и т.н.

„Това е изпратено вчера в 12,30 на всички кметове. Час по-късно някой си чиновник от МФ праща втор писмо: „Колеги, писмото, което получихте все още няма наш изходящ номер. Не се знае дали в рамките на днешния ден ще бъде подписано от министъра на финансите. Изпратете ми готовите си форми на мейла, а придружаващото писмо в последствие““, цитира Нинова коресподненцията.

Тя се ядоса, че в рамките на няколко часа кметовете е трябвало да си изпратят проектите, въпреки липсата на подписано писмо от министъра.

„Към ПП-ДБ, Кириле Петков, някога, като работехме заедно, започнахме да се борим с този модел на финансиране и кражби през общините, какво правите сега? Продадохте енергията на протестите от 2020 г., сега продавате и кметовете си“, ядоса се тя. И попита кои кемтове са готови да предадат проекти толко бързо. „Готов ли е Терзиев с проектите си, които трябва да предаде от 12 до 7 вечерта. А в Благоевград, Варна, питахте ли ги? Знаете ли какво е състоянието в държавата? Има кметове, които още не са си направили екипите, няма председатели на общински съвети“, заяви соцлидерката. ОИ отбеляза, че бившият кмет от ГЕРБ на Стамболийски е изтрил всичко от компютъра си – как новият да поддаде проекти.

И попита кои са ги предали. „Да се обзаложим, че са ги предали само кметове на ГЕРБ и ДПС, които са чакали този инструктаж и са изприпкали в МФ. Какво да правят другите. До кога ще ви употребяват като салфетки?“, попита тя бившите си партньори.

„Окрадохте парите в държавата, разпределихте си министерства и фирми, и държавни дружества. Сега и общините ли искате? Няма да стане по този начин“, закани се Нинова.

Тя се обърна към всички – „да се обединяваме и да се противопоставим на това“ „Повече не може да се търпи, това е дъното на държавата, разпад на държавността“, настоя Нинова.

Според нея много кметове ще застанат на нейна страна „и ще ги защитим“.

Нинова подчерта, че до сега в бюджета никога не е било записано поименно на коя община колко пари се дават. „Приет един бюджет и край, настоя тя. Неформално й се обяснявало, че това е само първи транш. „Приеме ли се бюджетът и врата хлопва, освен ако не се внесе актуализация“, подчерта тя какви са правилата.

И настоя за изслушването на Асен Василев „спешно и сега, защото бюджетът ще влезе в НС, тихомълком ще влезе в комисии и ще ощетите милиони българи“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени