Connect with us

Нюзрум

Шефът на МВР, след като уволни трима полицаи: Благодаря на Денков, че призна какъв е Кирил Петков

Published

on

„Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие. Както върху мирни граждани, така и върху полицаи“, заяви вътрешният министър в изявление след насилието миналата седмица в центъра на София.

Той обеща всеки, който е упражнил насилие ще бъде разследван и ще понесе отговорност.

Според Стоянов работата на МВР не може да бъде поставена под общ знаменател със случаите, в които е имало превишаване на правомощията.

„Поздравявам всички служители които съвестно и отговорно си свършиха работата, перфектно се справихте. За по-малко от два часа овладяхте тази вандалска агресия. Бяхте обиждани, плюти, провокирани, удряни с камъни, с горящо контейнери и въпреки всички предизвикателства се справихте. Благодаря ви, че не допуснахте центърът на София да се превърне в истински погром и най-вече, че не допуснахте да има човешки жертви“, заяви Калин Стоянов.

Министърът се обърна и към Николай Денков:

„Благодаря на премиера, който в следващия ден потвърди, че лидер на политическа партия е правил опит да кадрува в МВР и аз не съм го допуснал. Смятам, че е недопустимо да се меси в работата на МВР, както го направи г-н Кирил Петков“.

Вътрешният министър подчерта, че никъде в Европа, където е и България няма практика след такива протести да хвърчи оставката на вътрешния министър. Той припомни, че съгласно Закона за МВР министъра определя и следи стратегическите задачи и няма правомощия да ръководи оперативно действията на служителите на терен. „Ясно се разграничавам от всякакъв вид произвол“.

Шефът на СДВР Любомир Николов заяви, че към днешна дата трима полицаи са отстранени от длъжност, един командир на отделение и двама старши полицаи, като други двама също подлежат на дисциплинарна проверка.

Главният секретар подчерта, че униформените са си свършили перфектно работата и не бива всички да се слагат под общ знаменател. Комисар Живко Коцев призова политици, които нямат необходимата експертиза да не коментират, тъй като по този начин пречат на работата на МВР.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени