Connect with us

Нюзрум

Нинова подразни Григорова и вече среща с Терзиев не й е нужна: Няма да отидем!

Published

on

София не може да бъде залог за уреждане на отношенията в управляващата Сглобка на национално ниво. Това заяви председателят на БСП – София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков по повод поканата за среща за обсъждане на приоритетни политики и проекти за развитие на града, изпратена от столичния кмет Васил Терзиев до председателя на БСП Корнелия Нинова, предава „Трибюн“.

Решението в такава среща да не участват представители на социалистите от София беше взето на съвместно заседание на Изпълнителното бюро на столичната организация на БСП и групата на общинските съветници. То беше свикано във връзка с предстоящата сесия на СОС в понеделник, 20-ти ноември, на която трябва да бъде избран председател на Столичния общински съвет.

„Решението, което взехме, е отново да излъчим наш кандидат за председател на СОС. Няма да подкрепим Борис Бонев за този пост“, заяви Иван Таков.

Поканата за среща, изпратена от Васил Терзиев, той нарече пиар акция на кмета.

„Отказваме да бъдем замесвани в уреждането на отношенията в управляващата Сглобка на национално ниво, каза още той. – Вече чухме, че залогът за оцеляването на правителството бил изборът на Васил Терзиев за кмет на София. В момента има един висящ вот на недоверие към правителството, чието гласуване беше отложено за идната сряда. Ние няма как да участваме в задкулисните договорки за спасяване на правителството“.

Иван Таков припомни, че многократно е заявявал готовността на общинските съветници от групата на „БСП за България“ да участват в разговори с другите политически групи в СОС за проблемите на София. „Подчертавам – разговори с политическите групи в СОС за търсене на подкрепа по политики, обясни той. – Разговорите трябва да бъдат в рамките на Столичния общински съвет, като орган на местното самоуправление. Не е необходимо Васил Терзиев да бъде посредник. Законът за местно самоуправление и местна администрация посочва много ясно мястото и отговорностите на кмета и на общинския съвет. В тази връзка в понеделник ще внесем конкретни доклади, свързани с политиките, които заявявахме по време на предизборната кампания. И на тази база ще търсим разговори и подкрепа от останалите политически групи в Столичния общински съвет“.

Най-четени