Connect with us

Парламент

Нинова насъска дружината срещу управляващите: Фалирате държавата с нелепите си решения!

Published

on

„Законопроектът, който предлагате днес е необходим по една единствена причина – да не се фалира една от перлите в Българския енергиен холдинг „Булгартрансгаз“. Но за този фалит сте виновни вие, управляващите – дали сте коалиция, некоалиция, сглобка или сте просто клуб по интереси, в който основната ви цел е личното облагодетелстване, а не интереса на българските граждани“. Това заяви от парламентарната трибуна днес народният представител от „БСП за България“ и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев.

Социалистът беше категоричен, че законопроектът  е необходим, за да се прикрие правната немощ на управляващите. „Защото вие сътворихте един огромен скандал, който ще има и международни последствия. С приемането на този законопроект вие няма как да изчистите тези 250 млн. лв., които са в баланса на „Булгартрансгаз“.

Заради вашата глупост от вчера „Булгартрансгаз“ вече дължи на държавата 250 млн лв. И виновните сте вие – защото сте некомпетентни, неграмотни, не изпипвате законодателството си, решавате проблемите на юруш“, посочи Стойнев.

Той беше категоричен, че от това обаче няма да страдат управляващите, а – българските граждани. „Вие наистина започвате да ставате изключително вредни“, заяви социалистът.

„Виждаме, че българските граждани не ви интересуват. Но трябва да знаете, че проблемът става сериозен в Европейската комисия, в Европейския съюз. Унгария вече ни предупреди. Ако ЕК не започне инфрийджмънт процедура Унгария ще осъди България в Европейския съд. Защото тази мярка не отговаря на европейското законодателство“, подчерта Драгомир Стойнев и добави: 

„Да, вие се усетихте, слава богу, макар и късно, и със сегашния законопроект искате да прехвърлите цялата отговорност към НАП и Агенция „Митници“. Само че никой не казва какъв ще е механизмът. Как точно от Агенция „Митници“ или от НАП ще изпратят писмо и ще си поискат парите. Някой да ми го обясни как точно ще стане“, попита народният представител от БСП като подчерта, че това, което предлагат управляващите е „да замажем проблема, който сътворихме, нека някой някъде си дължи едни пари, само и само да не фалираме едно от големите предприятия „Булгартрансгаз“.

Драгомир Стойнев даде пример: „Добре, спира се транзитът на природен газ, примерно, става голям скандал. Някой задава ли си въпроса как „Булгатрансгаз“ ще върне заема, който е взел за изграждане на Турски поток? Или изведнъж, ние ще се откажем от собствеността на това, което сме изградили. Защото и тази хипотеза я има“, коментира бившият енергиен министър.

Драгомир Стойнев се обърна към управляващите: „Най-добре е да не правите нищо, да мълчите и да нямате никаква законодателна инициатива. Защото, до момента нямате нито едно добро, правилно решение, което да е в името на българските граждани. Наричате се евроатлантическа коалиция – молбата ми е бъдете българска коалиция, вие за това сте избрани тук. Но действията ви досега вредят на националния ни интерес“, призова Стойнев.

Социалистът заяви, че БСП ще се въздържи и няма да гласува знаково „против“, защото е важно митниците и НАП да събират тази вноска, да не бъде фалиран „Булгартрансгаз“. „Но щетата вече е направена. „Булгартрансгаз“ дължи тези пари към бюджета – вие, управляващите, сте тези, които трябва да ги намерите. Но понеже няма да ги направите – ще платят българските граждани“, заключи Стойнев.

Народният представител от БСП Христо Проданов също се обърна към управляващите:  „Как гласува ГЕРБ за това безумно решение първият път? Приехте ли го заедно с Промяната?“, попита Проданов и добави: 

„Тогава се оправдахте, че сте проспали решението. Вие от 6 месеца спите и не сте се събуждали в тази сглобка. Но по този начин фалирате държавата и държавните предприятия. Да ни бяхте чули тогава от БСП. Ето, и затова е този вот на недоверие“, посочи социалистът.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски препоръча: „За проблема се обърнете към човека от първия ред, дето сега го няма. Защото, 20 лв. такса внесе като предложение не Георги Свиленски – вносител е Бойко Методиев Борисов. И казвате – днес от ГЕРБ ще гледаме кой как гласува. Не, вижте си разпечатката от първото гласуване. Вижте кой внесе предложението за вноска от 20 лв. и задължи „Булгартрансгаз“ с 250 млн лв. Този дето трябва да събира гилзите и куршумите, го няма днес– да дойде и да каже защо внесе 20 лв такса и задължи „Булгатранс“ газ с 250 млн. лв.“, реагира Свиленски. 

Социалистът се обърна към управляващите: „Непрекъснато измисляте глупаво законодателство, ефективността на този парламент е нула. Вносителите няма да ги върнат тези 250 млн лв., това е ясно, но поне да се извинят. Правилно казахте в мотивите за днешното ви поправително решение – обезкървяване, унищожаване на енергетиката, криза. – ама не БСП, Бойко Методиев Борисов, той е вносителят. Ние няма да участваме във вашите глупости“, заяви Свиленски.

Зам.-председателят на групата на социалистите цитира колегата си от ГЕРБ Жечо Станков: „Дайте да поправим“. Какво да поправим? Глупостите на Борисов? Той е вносител, ГЕРБ и ПП са го подкрепили. Днес ще поправите грешката, но не ни въвличайте във вашите нелепи решения. Да няма после пак – проспахме го. Или поне се извинете – аз ако внеса един такъв закон и ви подведа, ще ви се извиня“, обърна се към управляващите Свиленски.

„Ефективността на мнозинството в този Парламент не е нулева, тя е  под нулата. Това законодателство на сглобката е опасно и вредно за държавата ни“, заяви в изказването си и народният представител от БСП Борислав Гуцанов. Той бе категоричен, че с всичките си действия досега БСП е доказала, че защитава българските интереси. 

Най-четени