Connect with us

Нюзрум

Премиерът Денков скастрил Асен: Нуждаем се от ГЕРБ! Говори с Борисов

Published

on

Бюджетът е толкова важен приоритет за всички, че не мога да си помисля някой да тръгне да си играе с приемането или неприемането му. Така премиерът акад. Николай Денков реагира на възможността финансовата рамка за 2024 г. да не бъде приета след острите критики, които отправиха по нея (не)коалиционните партньори от ГЕРБ и ДПС по-рано.

„Важно е двете страни да седнат заедно и да обсъдят различията. Това съм казал на финансовия министър, това казах и на г-н Борисов. Ако се погледне какви аргументи се изтъкват, ще се види, че няма непреодолими противоречия, просто трябва да се формулират различията, така че бюджетът да бъде приемлив и за ГЕРБ. Ние имаме нужда от тяхната подкрепа“, обясни Денков.

Той не вижда пропуски в бюджета. „Става дума за това каква е философията му – дали се прави пестеливо и внимателно, както доста години с „постната пица“, след което всяка година фискална се оказваше, че има голям излишък, който се раздаваше. Това бе предишния подход. Този на министър Василев е доста различен, той иска да са ясни политиките, които трябва да се финансират, с ясни резултати, след което се опитва максимално да осигури приходи и средства за политиките. Бюджетите са напрегнати, както се казва на техния език“, оправда той идеите на Асен Василев. Разминаването на подходите щяло да се реши на масата на преговорите.

Премиерът отбеляза, че по време на вота на недоверие са се чули много неистини и дезинформация, а много от изказванията били „само, за да се снимат клипчета и после да се качват по социалните мрежи“. Според него по отношение на армията в момента се правят много сериозни усилия и по отношение на въоръжението и окомплектоване на състава. Той няма притеснения за вота на недоверие, защото „съдържанието на искането за оставка е празно“. Опозицията просото търсела всякакви варианти да събори правителството.

Денков коментира и признанието от Бойко Борисов, че Кирил Петков го е предупредил – или избират Васил Терзиев за кмет на София, или кабинетът пада:

„Научих от медиите. В известен смисъл е нормално да се търси такава подкрепа – в София бяха очертани 2 доста различни възгледа за политическо развитие. Достатъчно близки сме с ГЕРБ, отколкото с Ваня Григорова“, подчерта той. И напомни, че вратите за разговори не бива да се затварят – в миналото НС ПП затворили една възможност и се стигнало до нови избори. Според него трябва прагматичен разговор, а София трябва да се изчисти откъм ефективността на използването на средствата. Като кажеш с този не мога, ставаш по-слаб смята, той, но отказа да дава съвет за евентуална (не)коалиция – това зависи от избраните на място хора.

За Съвета за сигурност утре той подчерта, че също иска да падне дегорацията. „Но като премиер мой първи приоритет е пазарът на горива да бъде стабилен. С искането дерогацията да падне за 3 дни се създават огромни рискове“, настоя той. Целта е да се съберат служби, министри и експерти, да кажат има ли промяна спрямо казаното предния път и тези, които предлагат по-ранното й отпадане да чуят аргументите им.

Според него е абсурдно някой да вижда в негово лице подкрепа към Путин. „Разговорът какви средства отиват в руския бюджет е сериозен и важен. Това може да се реши като изтеглим колкото се може повече средства към българския, затова бе променен закона – сега 60% от печалбата трябва да идват у нас. Второто е да се премине към неруски нефт“, настоя премиерът. 

Липсата на Борисов от утрешния съвет се приема спокойно от Денков – двамата се били чули и разговаряли. „Имаме доста важни неща да свършим през следващите седмици. Освен бюджета – промени в конституцията, избор на членове на антикорупционната комисия, след това промени в съдебните закони. Има изключително много работа“, отбеляза той. 

„Вместо да се занимаваме с емоционални изблици, които се появиха около изборите, трябва да влезем в работен режим“, настоя премиерът. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени