Connect with us

Парламент

Нинова съска от трибуната: Нищо добро не се случи! Превърнахме се в заложници

Published

on

„Вече 5 месеца ни управлява сглобка – разглобка, коалиция – некоалиция. Бих нарекла това, което се случва „нещо като нищо“. Нещо, което е квази-правителство, полумнозинство и нищо добро не се случи през този период за България.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

По време да дебата по вота на недоверие за провал в сферата на националната сигурност и отбраната, тя обърна внимание, че това „нещо като нищо“ е било създадено от мнозинството ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС с конкретни задачи, всяка от които имат отношение към националната сигурност – Шенген, Плана за възстановяване и устойчивост, Еврозона, съдебна и конституционна реформа.

„Почти половин година по-късно какво стана – в Шенген очевидно няма да влезем скоро; ПВУ трябваше да бъде преработен – не е; според финансовите и икономическите показатели Еврозоната няма да ни се случи в плана, който си постави правителството; съдебната реформа се сведе единствено до смяната на главния прокурор, а всички текстове по конституционната реформа предстои да бъдат ревизирани между първо и второ четене“, посочи Нинова.

По нейните думи, вместо резултати, имаме несигурност, нестабилност, непредвидимост и корупционни скандали – всичко обратно на това, от което има нужда България и българския народ.

„Избихте се как да разпарчетосате и разпределите помежду си енергетиката. Извадихте си очите за списъците с фирми, които трябва да приберат парите от Плана за възстановяване и устойчивост. Разпокъсахте се един друг по отношение на бюджета. Водите пунически войни кой да овладее съдебната система и службите. Сами казвате, че 90% от програмата ви не се изпълнява. Заведохте си дела един на друг“, даде нагледен пример за хаоса в сглобката Корнелия Нинова.

И изтъкна, че истинският вот на недоверие се е състоял на изборите през октомври:  „ГЕРБ загуби над 100 000 гласа спрямо предишните избори, а ПП-ДБ – над 300 000. Сглобката е загубила почти половин милион гласове. Това е вотът на недоверие и той вече ви е даден.“

Нинова бе категорична, че цяла държава и един народ са превърнати в заложник на лакомията и зависимости на управляващите, цената на които плащат хората. И въпреки всичко това, вие ще натиснете копчето и ще спасите правителството.

„Представяте сблъсъка помежду ни като евроатлантици срещу антиевропейци и русофили. Това е фалшива опорка. Защото тези „евроатлантици“ ще се окажат „еврогробокопачи“ на европейското членство на България. Истинската разделителна линия е: тези, които защитаваме българския национален интерес и тези, които служат на чужди интереси. На тези, които са „за“ и „против“ мафия, задкулисие, модел на управление на ГЕРБ, прегърнат от ПП-ДБ“, посочи лидерът на БСП.

Нинова коментира и друга опорка – че нямало алтернатива. „Това е много позната опорка на Борисов от дълги години. Винаги има алтернатива. Преди да се състави това правителство, ние предложихме такава – непартийно програмно правителство с широка подкрепа, конкретни задачи и срок за съществуване.  Всеки ден оставане на това правителство е пагубен за България. Все още има шанс да извадим страната ни от тази дупка. Той минава през оставката на правителството на Денков и нови бързи, смели и държавнически решения“, категорична бе тя.

Най-четени