Connect with us

Парламент

Тагарев взриви НС с тези думи за скандала с фирмата на съпругата му: БСП знае отговора!

Published

on

Военният министър Тодор Тагарев отрече обвиненията на БСП, че е в конфликт на интереси заради обществена поръчка на министерството, спечелена от фирма, свързана със съпругата му.

„Сигурен съм, че БСП знае отговора на въпроса за конфликт на интереси и той е отрицателен. При положителен отговор, щяхте да сезирате съответните институции, а не да правите политически внушения“, каза Тагарев от трибуната на Народното събрание.

„Считаме, че на базата, с която разполагаме, а тя е проверима и безупречна, има съмнения за много сериозен конфликт на интереси между семейството на господин Тагарев и поръчка, обявена от Министерството на отбраната още през октомври 2021 г. Тя е за договаряне на безпилотни летателни средства TERES-02“, обясни червеният депутат Румен Гечев преди седмица пред медиите. И продължи: „Една година и десет месеца по-късно от обявяването на поръчката и само един месец, след като Тагарев поема поста министър на отбраната, процедурата е приключена и за изпълнител на поръчката е избрано обединението „Български безпилотни летателни системи“.

Стойността на поръчката е около 11 млн. с ДДС.

Гечев е изпратил въпрос до военния министър има ли конфликт на интереси, но тъй като не получил отговор, решил да го зададе чрез медиите. Той обясни, че не е говорил лично с Тагарев по въпроса, както и че не е подавал сигнали за това.

Военният министър обаче обясни днес, че е готов с отговора си от два месеца, но за това време не е бил повикан на парламентарен контрол, на който да го представи. Един от двата месеца пък Народното събрание бе във ваканция заради предизборната кампания. Самият Гечев е поискал устен, а не писмен отговор на въпроса си, затова и министърът е трябвало да дойде на място.

Тагарев потвърди, че управителят на „Телесис“ ООД е съдружник на съпругата му в нейната фирма „Прокон“ ООД, макар и той да е с минимален дял и фактически да не участва в управлението на фирмата от „поне 20 години“. „Аз, съпругата ми или управляваната от нея нямат никакъв интерес, принос или участие към дейността на фирма „Телесис“, обясни той.

„Телесис“ има изпълнен четиригодишен договор от 2011 г. с Министерството на отбраната за доставка на радиоуправляеми мишени, четиригодишен договор от 2017 г. за създаване на мишенна обстановка за тренировки на изтребителната авиация и аналогични договори с още три партньорски страни.

Най-четени