Connect with us

Нюзрум

Става страшно! Политолози с разкритие за кабинетът „Денков“

Published

on

„Промени се българското общество. Има поне три много очевидни факта след местните избори.

Първият е оттегляне от политическото и  социално участие, самоизолация. Вторият е фрагментацията и третият факт е поляризацията. Тези три фактора  потенциално налагат много висок риск към управлението“, това каза в предаването „Панорама“ по БНТ социалният антрополог Харалан Александров.

„Нямаше много щастливи политици този път, всички избиратели бяха гневни и разочаровани“, заяви политологът Татяна Буруджиева. Ще дойде в нашето общество момента, в който ще престанем да помним името на министъра на вътрешните работи. Подобно нещо видяхме на тези избори, което говори за свършена работа“, добави тя.

„Тези избори са ключови, но не за събаряне на правителството, а как ще се управлява на местно равнище. Отговорът, който даде вотът, е – въз основа на индивидуални амбиции и желания, заради изключително разнообразни общински съвети“, посочи политическият анализатор.

Двамата коментираха и темата за съдбата на правителството, след като днес се очаква лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да обяви дали от партията ще продължат да подкрепят кабинета.

„Според мен е логично Борисов да поиска много ясно структуриране на начина, по който ще работи управлението оттук нататък. Има достатъчно факти, че не се знае как се вземат решенията, натрупа се напрежение, че депутатите от ГЕРБ трябва да гласуват неща, които не са предложени от тяхната партия“, отбеляза Татяна Буруджиева.

„Работещо управление може да има само, ако има реално работеща коалиция. Хората вече трета година чакат да се започне работа. Ако са разбрали това, смятам че няма да има проблеми в управлението“, добави тя.

Трябва да се въведе регламент в отношенията, защото сегашните отношения са перманентен скандал. Ако продължат в този дух, и двете коалиции ще продължат да губят. Не могат да се държат все едно са насила в тази връзка. Ако не се научат да ходят в такт, ще отворят място за много алтернативни политически проекти, включително и с различна от евроатлантическата ориентация.

Много нарасна хаосът и трябва да има регламент“, подчерта Харалан Александров.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени