Connect with us

Парламент

ИТН беснеят! Парламентът отхвърли идеята им, Балабанов скочи на ПП-ДБ: Лицемери!

Published

on

Парламентът отхвърли идеята на „Има такъв народ“ за по-леки условия за свикване на референдум.

Партията на Слави Трифонов поиска предложението за провеждане на референдум да се прави със 100 000, а не с 200 000 подписа, както е сега, а Народното събрание да е задължено да реши за провеждането на референдум при събиране на 200 000 подписа вместо сегашните 400 хиляди. ИТН поиска и по-дълъг срок са събирането им – пет, а не три месеца.

Сред предложенията бе и задължаване на ЦИК за информиране на хората за предстоящи допитвания, като раздава брошури. Те бяха заложени в промени на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

„Ако бъдат занижени критериите по отношение на това колко трябва да са подписалите се българи, това е неадекватно представителство“, коментира Цвета Рангелова от „Възраждане“, макар че парламентарната ѝ група подкрепи законопроекта. „За“ бяха още БСП и вносителите от ИТН. Общо имаха 58 гласа, а ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се въздържаха.

След гласуването Станислав Балабанов от ИТН обяви, че е научил, че ПП-ДБ възнамеряват да направят подобно предложение след няколко месеца и ги обвини в лицемерие. Закани се, че групата му ще продължи да вкарва законопроекта, понеже „сглобката“ няма да е вечна.

И трите формации, подкрепили текста, са правили опит за организиране на референдум през последната година. ИТН събираха подписи за допитване за промяна на държавното устройство на президентска република, но събраха едва 145 193 подписа. „Възраждане“ събраха над 604 хиляди подписа, от които 132 хиляди – невалидни, за допитване за отлагане на еврото, но парламентът го отхвърли, а те обжалват решението пред Конституционния съд. БСП пък искаха да организират референдум за „джендър идеологията в училищата“, като събраха 206 хиляди съмишленици, но 70 хиляди от подписите се оказаха невалидни.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени