Connect with us

Нюзрум

Скандалът между Денков и Радев расте! Шефът на ДАНС е в шок

Published

on

Мотивите, с които президентът Румен Радев и назначения от него служебен премиер Стефан Янев смениха през 2021 г. тогавашния шеф на ДАНС Димитър Георгиев бяха публикувани от правителството начело с премиер Николай Денков, пише „24 часа“.

Мотивите на Янев са публикувани заедно с тези на Денков, с които той в края на миналата седмица поиска от президента Румен Радев да махне сегашния шеф на ДАНС Пламен Тончев. Именно този шеф на контраразузнаването бе назначен от президента и служебния му премиер Стефан Янев през 2021 г.

Мотивът за уволнението на Димитър Георгиев през 2021 г. е пуснат отпуск с продължителност 123 дни, става ясно от публикувания документ с подписа на Стефан Янев. „Подадената молба за отпуск е демонстрация на нежелание от г-н Георгиев да изпълнява своите служебни задължения и функции на ръководител на ключова структура от системата за защита на националната сигурност в контекста на перспективата да работи със служебно правителство“, гласят мотивите на Стефан Янев, които тогава бяха уважени от президента Румен Радев. И той издаде указ за уволнението на тогавашния шеф на ДАНС.

Пълният текст на мотивите на Янев до Радев вижте тук.

В своето искане за освобождаване на Пламен Тончев като шеф на контраразузнаването сегашният премиер Николай Денков е доста по-изчерпателен.

Първото основание, което посочва министър-председателят е, че Тончев е допуснал заместникът му Деньо Денев да разпрати до депутатите справката за машините за гласуване точно преди вота, в която се съдържат неправилни квалификации и внушения на база непотвърдена информация. Според Денков така Тончев е нарушил чл. 9 от Закона за ДАНС и не е упражнил контрол върху дейността на агенцията.

Допълнително има нарушение на Закона за защита на класифицираната информация, тъй като справката не е била засекретена и реално е обработвана без класификация чувствителна информация. Това според становище на ДКСИ може да застраши интересите на България и националната сигурност.

Въпреки че тези два мотива са достатъчни за уволнението на Тончев, Денков изтъква още един. Той посочва случаи, в които Тончев е нарушил законовите принципи на политическа безпристрастност и в свои изказвания пред парламента е целял злепоставяне на бивши министри.

Подобно на Янев и Денков посочва, че Тончев показва нежелание да работи с редовно избраното правителство.

Вижте пълните мотиви на Денков  тук.

Днес министър-председателят подчерта, че президентът Румен Радев няма право да спира уволнението на председателя на контраразузнавателната агенция.

Държавният глава вече шести ден не реагира на искането на премиера за смяна на шефа на ДАНС Пламен Тончев.

Най-четени