Connect with us

Нюзрум

Шефката на ЦИК скочи: Компетентен може да бъде министърът, но не и заместника му

Published

on

Днес се очаква министърът на електронното управление да информира Централната избирателна комисия (ЦИК) какви действия ще предприеме по привеждане в съответствие със закона на процедурата, без наличието на която ЦИК не може да проведе машинно гласуване на втори тур. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова във връзка с решението на Върховния административен съд (ВАС) от понеделник вечерта, което върна машините за гласуване на балотажа на местните избори на 5 ноември.

В мотивите си магистратите записаха, че решението на ЦИК е незаконосъобразнo в частта за балотажа. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври, жалбите, допуснати за разглеждане, бяха отхвърлени.

„От решението на ВАС става ясно, че решението на ЦИК от 27 октомври за начина на гласуване на първи тур е законосъобразно“, посочи Нейкова, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че Съдът приема, че на практика министърът на електронното управление не е провел законосъобразна процедура по удостоверяване на съответствието на софтуера за гласуване и на машините с изискванията на Изборния кодекс, тъй като той няма право да делегира своите правомощия на друго лице, в случая на зам.-министъра на електронното управление.

По думите на Нейкова министърът на електронното управление „трябва да изпълни своите задължения по Изборния кодекс, съобразно мотивите на съдебното решение“.

„За да има машинно гласуване на втори тур, трябва да бъде проведена законоустановената процедура по удостоверяване на съответствието и да се извърши от компетентния за това орган по предвидения в закона ред, съобразно мотивите на съда“, посочи Нейкова.

„Съдът приема, че компетентен орган може да бъде само министърът, но не и негов заместник“, допълни тя. 

Най-четени