Connect with us

Нюзрум

Денков изпоти очилата! Пеевски тропна по масата: Искаме да знаем всичко дотук!

Published

on

„Приемането на България в Шенген е важна стратегическа цел, която е водещ мотив при сформирането на евроатлантическото мнозинство, което избра кабинета „Денков“ в настоящия парламент. За изпълнението на тази цел е необходим пълен синхрон между институциите, така че да се използва целият потенциал на парламентарната дипломация, включително и непотърсеният досега от страна на премиера – този на членовете на Европейския парламент от ДПС“ се посочва в писмо, изпратено от съпредседателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски до премиера Николай Денков, разпространено от пресцентъра на партията. Настоява се премиерът да представи пълен отчет за свършеното за приемането на страната ни в Шенген от избора на правителството на 6-ти юни т.г. до днес.

„Искаме да знаем всичко дотук – всички факти и обстоятелства, свързани с работата на кабинета, председателстван от Николай Денков за присъединяването на България към Шенгенското пространство“, се изтъква в писмото. Освен това се очаква от премиера да начертае и да информира за стъпките, които смята да предприеме до заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4-ти декември.

Съпредседателят на парламентарната група на ДПС подчертава, че в името на добрата координация между институциите и взаимодействие с парламента, премиерът трябва да отчита ежеседмично свършеното пред Народното събрание, като към това представя и задълбочен анализ, изводи и прогнозни резултати.

„Напомняме на министър-председателя, че ДПС влезе в конституционното мнозинство и подкрепи съдебната реформа, за да реализира важните за българските граждани цели, като присъединяването ни към Шенгенското пространство. Защото това има пряко отношение към условията за привличане на сериозни инвестиции в България, а от там и пряко отражение върху жизнения стандарт на всички български граждани“, завършва Делян Пеевски.

Вчера преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова заяви пред премиера акад. Николай Денков, че ЕК подкрепя страната ни за Шенген и че България е изпълнила всички условия за приемането ѝ. Йоурова припомни, че същата позиция застъпва и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

През седмицата България отново получи отказ за приемането в Шенген от Австрия. Според австрийския канцлер Карл Нехамер невъзможността за приемане в Шенген на България и Румъния не е свързано с двете държави, а със сигурността, защото самите външни министри на ЕС казват, че шенгенската система не функционира.

Премиерът на Нидерландия, една от държавите, които се противопоставят на приемането на България и Румъния в Шенген- Марк Рюте, обяви в Брюксел, че чака да види каква ще бъде оценката на Европейската комисия през декември.

„Трябва да бъде точна и честна оценка, без захаросване, без премълчаване, допълни Рюте. Ако са изпълнени условията – да, ако не са – не“, обобщи Рюте.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени